Meta meldt dat komende high-end VR-headset ‘veel duurder dan 800 dollar’ wordt – Beeld en geluid – Nieuws

Meta meldt dat komende high-end VR-headset ‘veel duurder dan 800 dollar’ wordt – Beeld en geluid – Nieuws

als je zakelijke markt zegt, bedoel je dan dev-kits, of dat Facebook/Meta een zakelijke/business versie van de (het?) metaverse gaat maken? Welk bedrijf zou er in godsnaam met hun in zee willen gaan, er zijn toch genoeg professionelere/betere/betrouwbaardere aanbieders van VR?

Dat laatste, een metaverse voor de zakelijke markt. Voor een dev-kit kan je gewoon de quest gebruiken, immers wil je hardware hebben die zo dicht zit bij wat een eindgebruiker in handen heeft. En nee, die zijn er niet.

Er is nog niemand die een metaverse oplossing biedt zoals meta die voor ogen heeft. Meta zelf ook niet. Er zijn heel wat startupjes met zaken als VR vergadersoftware. Denk aan Arthur.digital of spatial.io. Er zijn wat bedrijven bezig met zakelijke headsets zoals Pico of Varjo.

Maar dit zijn allemaal hapjes en stukjes om bij elkaar te voegen. Niet iets dat je zo van tafel kan plukken met de hele infrastructuur, software en hardware bij elkaar. Veel bedrijven doen wel ‘iets’ met VR maar het zijn altijd niche toepassingen die veel geld kosten om te ontwikkelen. Dat maakt het lastig om het budget rond te krijgen. Of ze pakken iets heel generieks als uptale.io dat zo basaal is dat het weer bijna geen toegevoegde waarde biedt.

Alleen Meta heeft momenteel de schaalgrootte, het budget en de visie om een metaverse te maken zoals zij die zien. Waar je kan vergaderen, maar ook zelf nieuwe applicaties kan bouwen en zelfs verhuren. Microsoft is er ook wel mee bezig maar die hebben niet de focus om er echt voor te gaan. Zie wat ze gedaan hebben met de Hololens. Prima produkt, wat leuke klanten en niches ingezet, maar de laatste stap naar massa inzet ontbreekt. Microsoft is tevreden dat het een randverschijnsel blijft. Het is al jaren iets dat mondjesmaat verkoopt en er zijn ook geen tekenen dat ze dat willen veranderen.

Meta is dat niet. Die zetten hun hele bedrijf op het spel. Of dit verstandig is op dit moment is een tweede. Of ze voor de klant een fijne keus zijn op bijv. privacygebied ook. Daar hab ik ook mijn twijfels over, al zegt Zuckerberg zelf dat ze naar een ‘app store’ model willen waar ze verdienen op de doorverkoop van content. Als het echt vaart maakt met de metaverse dan zie ik dat ook nog wel gebeuren. Maar er is in elk geval momenteel niemand met die schaalgrootte die zo’n koers vaart, regelrecht naar een grote metaverse, alles op alles.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 3 mei 2022 20:24]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196270/meta-meldt-dat-komende-high-end-vr-headset-veel-duurder-dan-800-dollar-wordt.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.