Microsoft waarschuwt voor dataschade op systemen met nieuwe processors

Microsoft waarschuwt voor dataschade op systemen met nieuwe processors

Computers met Windows 11 of Server 2022 die van nieuwere processors gebruikmaken lopen risico op dataschade, zo waarschuwt Microsoft. Het gaat dan specifiek om Windowscomputers die de nieuwste Vector Advanced Encryption Standard (AES) (VAES) instructieset ondersteunen. Bij het gebruik van AES-XTS en AES-GCM, algoritmes, die worden gebruikt voor het versleutelen van opgeslagen data, kan zich “dataschade” voordoen.

Om verdere dataschade te voorkomen bracht Microsoft in mei en juni updates uit. Het installeren van deze updates kan er echter voor zorgen dat systemen voor een periode van bijna een maand trager werken, aldus de uitleg van het techbedrijf. De verminderde prestaties zijn merkbaar bij het gebruik van encryptiesoftware BitLocker, TLS en diskdoorvoer. AES-gebaseerde operaties kunnen na de installatie van de updates twee keer langzamer zijn. Microsoft stelt dat de prestaties met de preview release van 23 juni en security release van 12 juli worden hersteld.

Microsoft geeft geen lijst met processors die risico lopen, maar de VAES-instructieset is sinds de tiende generatie (Ice Lake) in Intel Core-processors aanwezig. Bij AMD wordt VAES sinds de Zen 3-gebaseerde Ryzen 5000-series ondersteund.

Bron: https://www.security.nl/posting/764125/Microsoft+waarschuwt+voor+dataschade+op+systemen+met+nieuwe+processors?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.