Minister: onbekend van hoeveel mensen NCTV data verwerkte bij online monitoring

Minister: onbekend van hoeveel mensen NCTV data verwerkte bij online monitoring

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft jarenlang mensen op internet gevolgd voor het in kaart brengen van dreigingen. Daarbij werden onder andere gefingeerde accounts ingezet en besloot de NCTV tijdens de coronapandemie kritische politici en influencers online te volgen. Van hoeveel mensen er precies persoonsgegevens bij de internetmonitoring zijn verwerkt kan minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid niet zeggen. Dat laat ze weten op vragen van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid.

“Van hoeveel personen zijn bijzondere persoonsgegevens verwerkt door de NCTV in het kader van internetmonitoring, vanaf het moment dat dit middel is ingezet tot aan het moment dat de activiteit werd gestaakt? Hoeveel van die personen zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het feit dat hun persoonsgegevens werden verwerkt?”, vroeg de commissie aan de minister.

Yesilgöz stelt dat de NCTV zich bij de online monitoring niet op personen richtte, maar op trends en brede maatschappelijke ontwikkelingen. “Wel waren er online stukken en discussies op sociale media die de NCTV las, waarin (bijzondere) persoonsgegevens stonden. Hierdoor was er sprake van een verwerking. Naar die persoonsgegevens werd echter niet actief gekeken”, aldus de minister.

Die laat verder weten dat de NCTV door deze werkwijze geen persoonsdossiers bijhoudt, waardoor niet exact vast te stellen is van hoeveel personen persoonsgegevens zijn verwerkt in het kader van de online monitoring. “Indien iemand een AVG-verzoek doet bij de NCTV wordt de betrokkene geïnformeerd óf en op welke wijze zijn of haar gegevens zijn verwerkt”, voegt Yesilgöz toe.

Bron: https://www.security.nl/posting/756330/Minister%3A+onbekend+van+hoeveel+mensen+NCTV+data+verwerkte+bij+online+monitoring?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.