Ministerraad akkoord met delen dreigingsinformatie met niet-vitale bedrijven

Ministerraad akkoord met delen dreigingsinformatie met niet-vitale bedrijven

De ministerraad is akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt voor de overheid om niet alleen vitale bedrijven, maar ook niet-vitale ondernemingen gericht te informeren en te adviseren over kwetsbaarheden, dreigingen en incidenten. Daarnaast moet het wetsvoorstel “Bevordering digitale weerbaarheid bedrijven” ervoor zorgen dat er samenwerkingsverbanden tussen bedrijven op het gebied van digitale weerbaarheid worden opgezet.

Op dit moment mag het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) dreigingsinformatie alleen met de Rijksoverheid en organisaties in vitale sectoren delen. Het NCSC ontvangt naar eigen zeggen in toenemende mate informatie over kwetsbare, geïnfecteerde en gecompromitteerde systemen van niet-vitale bedrijven. Het NCSC blijft verantwoordelijk voor het delen van dreigings- en incidentinformatie over netwerk- en informatiesystemen met vitale bedrijven en onderdelen van de Rijksoverheid.

Het Digital Trust Center (DTC) biedt, mede op basis van informatie van het NCSC, het niet-vitale bedrijfsleven, informatie en adviezen over cybersecurity en stimuleert onderlinge samenwerking. Het DTC is afgelopen jaar in aanloop naar het wetsvoorstel al begonnen met het publiceren van bij de overheid bekende informatie over ernstige digitale dreigingen.

Daarnaast is er een pilot om gericht dreigingsinformatie te kunnen uitwisselen met 57 bedrijven die zich vooraf hiervoor hebben aangemeld. Zij delen relevante informatie over hun netwerk- en informatiesystemen met het DTC. Deze wordt vervolgens doorlopend vergeleken met de bij het DTC bekende dreigingsinformatie. Het wetsvoorstel gaat nu voor advies naar de Raad van State en zal daarna bij de Tweede Kamer worden ingediend.

“Bedrijven zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor digitale veiligheid. Maar de gevolgen van cyberincidenten kunnen erg groot zijn. Het kan leiden tot lege supermarktschappen of het stilvallen van industriële productie”, zegt minister Adriaansens van Economische Zaken. “Daarom wil ik Nederlandse bedrijven actiever en gerichter kunnen informeren en adviseren over actuele digitale dreigingen of incidenten, zodat zij sneller kunnen handelen.”

Bron: https://www.security.nl/posting/749676/Ministerraad+akkoord+met+delen+dreigingsinformatie+met+niet-vitale+bedrijven?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.