Motorola brengt in juli telefoon met 200-megapixelcamera uit – Tablets en telefoons – Nieuws

Motorola brengt in juli telefoon met 200-megapixelcamera uit – Tablets en telefoons – Nieuws

Opzicht hoeft dat niet het probleem te zijn.

De lens moet groot genoeg zijn vs de sensor om voldoende licht door te laten, een kleine sensor heeft maar een kleine lens nodig. Wat je vervolgens bij bijv DSLR’s ziet, is dat je van die enorme toeters ziet, dat heeft er mee te maken dat deze zoom hebben, en hoe meer zoom, hoe groter opening van de voorkant van de lens moet zijn, om voldoende licht door te laten.

Neem bijv deze lens, een 3,5 tot 6,3 diafragma, dit betekent dat uitgezoomd je op 3,5 kan schieten, en ingezoomd op 6,3. Dat getal heeft invloed op zowel hoeveel licht er binnen komt, als hoeveel er in focus is. Kleiner getal is meer licht, maar minder in focus. Uiteraard kan je diafragma altijd groter maken, maar je kan nooit de opening groter maken dan wat de lens fysiek toelaat.
Tevens is dit een lens die ong 16x vergroting doet. (18-300 – dit is wat we zien als 1x zoom tot dus 16x zoom)

Hier heb je een 120-300, hier zie je dat de voorkant breder is, tevens heeft deze nog niet eens 3x vergroting, dit heeft er mee te maken dat wil je meer vergroting, dan heb je steeds meer lenzen nodig, dit kost ruimte, en hoe langer je koker is, hoe groter die naar de voorkant moet worden om voldoende licht te krijgen. Dit is een 2.8 diafragma lens en 2.8 is zo’n beetje de maat die onder de pro’s wordt gebruikt als ‘normale’ lenzen, en deze zitten rond de 3x vergroting (24-70, 70-200 enz)

In het geval van een telefoon, heb je het over een prime lens, want er is geen vergroting (digitale vergroting telt niet), een prime lens heeft dus 1 vaste maat, dit maakt hem veel lastiger in gebruik, echter kan je heel makkelijk heel veel licht door laten, omdat die lenzen heel klein zijn, er hoeft immers veel minder glas in te zitten, en doordat die zo dicht op de sensor zit, heb je al heel snel heel veel licht. Dit soort lenzen zitten makkelijk op een diafragma van 1,8, maar je hebt zo ook van bijvoorbeeld 1,2 (hoe klein ze gaan weet ik niet). Bij zo’n lens kan je dus enorm veel licht binnen laten, en je kan een heel klein stukje in focus brengen, wat erg mooie effecten kan geven. Tevens heeft minder lenzen nog wat andere voordelen.

De 108MP camera van de Galaxy S22 Ultra heeft bijv f1.8, maar de grootste zoom heeft f4.9.
Indien het glas goed is, zou dit dus verder geen probleem moeten zijn zover ik weet.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197098/motorola-brengt-in-juli-telefoon-met-200-megapixelcamera-uit.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.