Mozilla: Apple, Google en Microsoft dringen gebruikers eigen browser op

Mozilla: Apple, Google en Microsoft dringen gebruikers eigen browser op

Apple, Google en Microsoft dringen gebruikers hun eigen browser op en bieden mensen geen echt vrije browserkeuze, zo stelt Mozilla in een nieuw rapport. De Firefox-ontwikkelaar hekelt hoe de grote techbedrijven hun eigen standaard ingestelde browser bevooroordelen (pdf).

Volgens Mozilla zeggen mensen dat ze weten hoe ze de standaardbrowser van het besturingssysteem moeten veranderen, maar in de praktijk blijken maar weinig mensen dit te doen. Daarnaast zijn veel mensen bevoordeeld als het om vooraf geïnstalleerde software gaat, die standaard is ingesteld en lastig is te wijzigen. “De browserkeuze op de desktop wordt al jaren gedwarsboomd en heeft op smartphones nooit echt bestaan”, aldus Mozilla.

De Firefox-ontwikkelaar claimt dat Apple, Google en Microsoft hun besturingssystemen zo hebben ontwikkeld om het gebruik van hun eigen browser te maximaliseren. “Dit is een probleem, omdat besturingssystemen noodzakelijk zijn voor de apparaten die mensen gebruiken om het internet op te gaan. Wanneer de aanbieder een belangenconflict heeft, de eigen browser promoot ten koste van alternatieven, heeft dat een negatief effect op iedere persoon op de planeet die het internet vrij wil browsen of doorzoeken”, laat Mozilla verder weten.

Ook zou het de samenleving breder raken, omdat concurrentie in browsers en browser-engines noodzakelijk is voor innovatie, prestaties, snelheid, privacy en security. “Effectieve concurrentie vereist meerdere stakeholders om de macht van een klein aantal giganten tegen te gaan en te voorkomen dat ze de toekomst van het internet voor iedereen bepalen”, aldus het rapport.

Mozilla stelt dat een gezond internet vereist dat beleidsmakers en toezichthouders met partijen als Mozilla samenwerken om innovatie, toegankelijkheid, interoperabiliteit, privacy en security te bevorderen. Toezichthouders worden opgeroepen om bestaande regels te handhaven en voor een gelijk speelveld voor onafhankelijke browsers te zorgen. En waar nieuwe regels nodig zijn om de macht van techgiganten te breken die zo snel mogelijk in te voeren.

Image

Bron: https://www.security.nl/posting/769023/Mozilla%3A+Apple%2C+Google+en+Microsoft+dringen+gebruikers+eigen+browser+op?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.