Musk: overname Twitter staat stil tot er bewijs is over percentage nepaccounts – IT Pro – Nieuws

Musk: overname Twitter staat stil tot er bewijs is over percentage nepaccounts – IT Pro – Nieuws

Elon Musk zegt dat zijn overname van Twitter niet door kan gaan totdat het sociale netwerk met bewijs komt over het aantal nepaccounts. Volgens Twitter gaat dat om minder dan 5 procent van de dagelijks actieve gebruikers, maar Musk denkt dat dit veel hoger ligt.

Musk claimt dat het percentage nep- en spamaccounts op Twitter 20 procent bedraagt en hij stelt dat dit nog veel hoger zou kunnen zijn. Twitter geeft in eigen cijfers aan dat minder dan 5 procent van de monetizable dagelijks actieve gebruikers dergelijke nepaccounts zijn.

Volgens Musk was zijn overnamebod van 44 miljard dollar gebaseerd op informatie die Twitter heeft verstrekt aan beurswaakhond SEC. Hij trekt de juistheid daarvan in twijfel, omdat Twitter-ceo Parag Agrawal naar zijn mening geen volledige openheid wil geven over de manier waarop het percentage nepaccounts wordt berekend. “Deze deal gaat niet verder tot hij dat doet”, zegt Musk.

Maandag zette Agrawal uiteen hoe Twitter met spamaccounts omgaat. De beoordeling daarvan vindt plaats met meerdere menselijke reviews, bij willekeurige steekproeven van duizenden accounts. De ceo benadrukt dat daarbij niet-publieke persoonsgegevens worden gebruikt, zoals IP-adressen, telefoonnummers en locatiegegevens. Alleen met dergelijke gegevens kan bepaald worden of een account onder de categorie ‘monetizable’ geschaard kan worden, stelt Agrawal.

Musk en andere partijen kunnen zonder die gegevens geen juiste inschatting maken van het percentage nepaccounts, omdat het voor derden niet mogelijk is om te bepalen welke accounts geteld worden als monetizable, is het argument van Twitter. Het sociale netwerk kan die gegevens niet verstrekken omdat het persoonsgegevens zijn.

Volgens Agrawal heeft Twitter vorige week al een overzicht gedeeld met Musk van de manier waarop Twitter het percentage spamaccounts berekent. Musk heeft daar voor zover bekend niet inhoudelijk op gereageerd. Op Twitter reageerde hij maandag met een poep-emoji op de uitleg van Agrawal. Dinsdag voegde hij daaraan toe dat Twitter ‘als de cijfers juist zijn’ open zou moeten staan voor verificatie van het percentage door een externe partij.Bron: https://tweakers.net/nieuws/196844/musk-overname-twitter-staat-stil-tot-er-bewijs-is-over-percentage-nepaccounts.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.