Na ExpressVPN vertrekt ook Surfshark uit India wegens dataretentieregels – IT Pro – Nieuws

Na ExpressVPN vertrekt ook Surfshark uit India wegens dataretentieregels – IT Pro – Nieuws

Dat is geen goede zaak. Je kan het zelfs misleiding noemen. Als een server in Singapore staat, moet je het geen Indiase IP-adres noemen.

Waarom niet? Als het IP adres in kwestie is toegewezen aan een Indiaas bedrijf en daarmee in APNIC op hun adres (en geografische locatie!) geregistreerd wordt, zal dat ook bij enige geolocatie dienst/database terug komen. Sterker nog, zolang enkel die geografische locatie als India gemeld wordt, zullen er weinig partijen zijn die daar iets tegen willen doen.

Dat geintje in films en op TV waar ze een IP adres herleiden naar een fysiek adres is volstrekte onzin. Het enige wat je kunt “tracen” is de route naar het bestemmings IP. Ook kun je opzoeken welke entiteit eigenaar van dat IP adres is (via APNIC, RIPE, AfriNIC etc.). Dat is het enige wat je met 100% zekerheid over een IP adres te weten kunt komen. De rest is allemaal enkel met goodwill van de eigenaren van IP adressen.

Een geografische locatie is niet altijd beschikbaar; en wanneer dat wel beschikbaar is, is dat op basis van de gegevens die de eigenaar van het IP adres beschikbaar heeft gesteld. Er is daarbij geen enkele wettelijke verplichting om dat überhaupt te doen, laat staan met enige precisie of met enige regelmaat. Als voorbeeld kun je eender welk IP adres van Ziggo nemen. De ene dag zal dat aan Groningen toegewezen zijn, de volgende dag aan Meerssen. In geen van beide gevallen is dat ook echt waar, want dat aan Groningen toegewezen adres kan best door iemand uit Maastricht gebruikt worden. Bron: ikzelf. Ik heb al vele malen aan klanten uit moeten leggen dat geolocatie op basis van IP adres onbetrouwbaar is en dat demonstreerde ik dan door m’n eigen IP door verschillende databases te halen en te laten zien hoe nutteloos dat is. En die databases zijn ook niet allemaal even betrouwbaar, Apple dacht namelijk dat ik in Duitsland woonde ;)

De meest bekende van die databases is waarschijnlijk GeoIP van Maxmind. En laat hen nu eens een klein foutje gemaakt te hebben een jaar of 5 geleden, waarbij ze de geografische coördinaten voor honderden miljoenen IP adressen ineens ergens in Kansas hadden gezet. De mensen die daar woonden waren er niet blij mee, want de lange arm van de wet klopte ineens constant op de deur voor allerlei ongein. Zoek maar eens op “maxmind kansas farm” ;)

[Reactie gewijzigd door Werelds op 8 juni 2022 13:57]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197676/na-expressvpn-vertrekt-ook-surfshark-uit-india-wegens-dataretentieregels.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.