NAS-systemen QNAP kwetsbaar voor aanvallen door lekken in Netatalk

NAS-systemen QNAP kwetsbaar voor aanvallen door lekken in Netatalk

NAS-systemen van fabrikant QNAP zijn doorbeveiligingslekken in Netatalk kwetsbaar voor aanvallen. Netatalk is een vrije, opensource-implementatie van het Apple Filing Protocol (AFP) en maakt het mogelijk voor Unix-achtige besturingssystemen om als fileserver voor Macs te fungeren. Eind vorige maand kwam het Netatalk-ontwikkelteam met een nieuwe versie waarin meerdere kwetsbaarheden zijn verholpen.

Netatalk wordt ook gebruikt door QTS, QuTS hero en QuTScloud, de besturingssystemen die op NAS-systemen van QNAP draaien. Vier van de beveiligingslekken in Netatalk (CVE-2022-0194, CVE-2022-23121, CVE-2022-23122 en CVE-2022-23125) maken het mogelijk voor ongeauthenticeerde aanvallers om code op kwetsbare QNAP-systemen uit te voeren.

QNAP heeft de impact van de beveiligingslekken als “high” bestempeld. De NAS-fabrikant stelt dat de kwetsbaarheden al zijn verholpen in QTS 4.5.4.2012 build 20220419 en nieuwer. Voor andere versies van de besturingssystemen worden nog beveiligingsupdates ontwikkeld. Wanneer die precies zullen verschijnen is nog onbekend. Als tijdelijke oplossing wordt het uitschakelen van AFP aangeraden.

Bron: https://www.security.nl/posting/751531/NAS-systemen+QNAP+kwetsbaar+voor+aanvallen+door+lekken+in+Netatalk?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.