NASA stopt Artemis I-rakettest om problemen met lanceerplatform – IT Pro – Nieuws

NASA stopt Artemis I-rakettest om problemen met lanceerplatform – IT Pro – Nieuws

NASA heeft op zondag de laatste grote test van zijn SLS-raket voor de Artemis I-missie afgeblazen. Er waren problemen met het lanceerplatform waardoor het niet meer veilig was om de raket van brandstof te voorzien. Mogelijk gaat de test maandag verder.

De test werd op zondag gestaakt toen bleek dat het niet meer mogelijk was om de afgesloten delen van het lanceerplatform onder druk te houden met twee ventilatoren. Volgens Space.com waren er problemen met de zekeringen en werkte een back-upventilator niet. Met de twee ventilatoren worden de afgesloten onderdelen binnen het lanceerplatform onder druk gehouden, waardoor schadelijke gassen buiten worden gehouden.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zegt dat het zonder die druk niet mogelijk is om de raket veilig van brandstof te kunnen voorzien. Daarom werd de test op zondag gestopt. NASA zegt te werken aan een oplossing voor de problemen en hoopt dat de test maandag weer verder kan.

Vrijdag startte de laatste test met de Space Launch System-raket, voordat die raket voor de Artemis I-maanmissies kan worden gebruikt. Het gaat om de wet dress rehearsal, waarbij de raket wordt volgetankt met brandstoffen en de lanceercountdown wordt gestart. Die wordt vlak voor lancering gestaakt. Met de test worden de procedures rondom de lancering getoetst. Binnenkort moet de SLS-raket met een Orion-ruimtevaartuig voor het eerst gelanceerd worden voor een testmissie naar de maan. In 2025 wil NASA met SpaceX de eerste maanmissie met mensen aan boord uitvoeren.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195170/nasa-stopt-artemis-i-rakettest-om-problemen-met-lanceerplatform.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.