NASA vraagt Amerikaanse bedrijven om voorstellen voor tweede maanlander – IT Pro – Nieuws

NASA vraagt Amerikaanse bedrijven om voorstellen voor tweede maanlander – IT Pro – Nieuws

NASA heeft Amerikaanse bedrijven toch gevraagd een tweede commerciële maanlander te ontwikkelen. Deze maanlander zal naast SpaceX’ Starship ontwikkeld worden en niet voor 2026 worden ingezet. Onder meer Blue Origin had plannen voor zo’n maanlander.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA spreekt over ‘aanvullende mogelijkheden’ voor bedrijven om maanlanders te ontwikkelen. Het gaat om maanlanders die astronauten vanaf een ruimtestation in een baan om de maan naar de oppervlakte van de maan kunnen brengen en omgekeerd. Dat gebeurt via het Lunar Gateway-programma, onderdeel van NASA’s Artemis-maanprogramma. Dat programma bestaat sinds 2017 en omvat naast de Lunar Gateway ook een lander die door de industrie moet worden gebouwd.

De eerste twee landingsmissies worden door SpaceX en diens Starship uitgevoerd. Het bedrijf van Elon Musk won hiervoor afgelopen april een contract van 2,89 miljard dollar. Dit gaat echter niet voor april 2025 gebeuren en daarna moet er nog een tweede ‘demonstratiemissie’ plaatsvinden.

De Amerikaanse overheid heeft NASA nu het budget gegeven om een tweede maanlander te laten ontwikkelen. Dat wilde de ruimtevaartorganisatie al langer, maar concrete plannen werden wegens geldgebrek opzijgezet, waardoor alleen SpaceX overbleef als partner. Twee maanlanders betekent volgens NASA dat er meer onderlinge concurrentie is en dat de organisatie bovendien niet afhankelijk is van één partij voor de Artemis-missies. De twee bedrijven moeten laten zien dat de maanlanders succesvol mensen naar de oppervlakte van de maan kunnen brengen, voordat NASA ze opdrachten gaat geven voor volgende missies.

Blue Origin, dat eerder meedeed in de race om een maanlander te ontwikkelen, was het niet eens met de beslissing om slechts één partij het landercontract te geven. Het bedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos klaagde NASA in augustus dan ook aan, maar de rechter oordeelde dat NASA niets fout had gedaan. Deze rechtszaak leidde er wel deels toe dat de maanmissie met SpaceX een jaar werd uitgesteld, tot 2025.

Blue Origins eerdere ontwerp van een maanlander voor de Artemis-missies

Bron: https://tweakers.net/nieuws/194794/nasa-vraagt-amerikaanse-bedrijven-om-voorstellen-voor-tweede-maanlander.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.