NCSC ziet geen grote, geavanceerde cyberaanvallen met impact op Nederland

NCSC ziet geen grote, geavanceerde cyberaanvallen met impact op Nederland

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) ziet op dit moment geen grote, geavanceerde cyberaanvallen met impact op Nederland, zo laat de overheidsinstantie weten naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Het NCSC monitort de situatie naar eigen zeggen nauwgezet en staat in contact met (inter)nationale partners en doelgroepen om informatie over mogelijke incidenten, dreigingen en maatregelen snel te duiden en te delen.

Hoewel er nu geen aanvallen worden waargenomen sluit het NCSC die niet uit. “De situatie kan morgen anders zijn; we sluiten aanvallen en eventuele gevolgen daarvan op Nederland niet uit. Daarom is het belangrijk dat u als organisatie waakzaam en alert blijft en goed voorbereid bent op een mogelijk incident.” Zo worden organisaties opgeroepen om hun algehele cyberweerbaarheid te vergroten en minimaal de basismaatregelen voor cyberweerbaarheid te nemen (pdf).

Het gaat dan om acht maatregelen: het installeren van updates, genereren van logbestanden, multifactorauthenticatie, maken en testen van back-ups, netwerksegmentatie, toegangsbeheer, versleutelen van opslagmedia met gevoelige bedrijfsinformatie en het controleren en beveiligen van apparaten en diensten die vanaf het internet bereikbaar zijn.

Daarnaast heeft het NCSC een stappenplan gemaakt. Dit stappenplan is een hulpmiddel waarmee organisaties kunnen kijken wat ze nog meer kunnen doen om hun weerbaarheid te verhogen en waar ze prioriteit aan moeten geven. Organisaties worden geadviseerd dit stappenplan te doorlopen en periodiek te herhalen.

Bron: https://www.security.nl/posting/747819/NCSC+ziet+geen+grote%2C+geavanceerde+cyberaanvallen+met+impact+op+Nederland?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.