Nederland levert verdachte van witwassen losgeld ransomware uit aan VS

Nederland levert verdachte van witwassen losgeld ransomware uit aan VS

Nederland heeft een 29-jarige Russische man aan de Verenigde Staten uitgeleverd die door de Amerikaanse autoriteiten wordt verdacht van het witwassen van losgeld dat slachtoffers van ransomware-aanvallen betaalden. Het zou dan specifiek gaan om slachtoffers van de beruchte Ryuk-ransomare.

Verschillende Amerikaanse overheidsinstanties en gemeenten werden door de ransomware getroffen en zagen zich gedwongen om te betalen. Zo betaalde een Amerikaans district 400.000 dollar losgeld om versleutelde bestanden ontsleuteld te krijgen. De criminelen achter de Ryuk-ransomware hebben naar schatting miljoenen euro’s met de ransomware verdiend.

Vorig jaar november hield de Koninklijke Marechaussee op verzoek van de FBI een Russische zakenman aan op Schiphol die wordt verdacht van het witwassen van geld voor de Ryuk-ransomwaregroep. De verdachte was onderweg naar Mexico voor vakantie waar hij wegens een aanhoudingsbevel geen toegang tot het land kreeg. Vervolgens werd hij op een vliegtuig naar Nederland gezet waar hij op Schiphol kon worden aangehouden.

De Amerikaanse autoriteiten stellen dat wereldwijd duizenden organisaties en bedrijven door de Ryuk-ransomware zijn getroffen. De zaak tegen de verdachte begint begin op 4 oktober.

Bron: https://www.security.nl/posting/764987/Nederland+levert+verdachte+van+witwassen+losgeld+ransomware+uit+aan+VS?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.