Nederlanders logden mede door corona 557 miljoen keer in via DigiD

Nederlanders logden mede door corona 557 miljoen keer in via DigiD

Nederlanders hebben vorig jaar 557 miljoen keer via DigiD ingelogd, een ruime stijging ten opzichte van 2020 toen het nog om 403 miljoen keer ging, zo blijkt uit vandaag openbaar gemaakte cijfers van DigiD-beheerder Logius. De stijging komt voor een aanzienlijk deel door coronagerelateerde dienstverlening, zoals het maken van test- en vaccinatieafspraken en het ophalen van testuitslagen en de qr-code in de CoronaCheck-app.

Vorig jaar waren er bijna 16,8 miljoen DigiD-accounts. Nederland telde vorig jaar 17,6 miljoen inwoners. In de cijfers van Logius bevinden zich ook accounts van mensen die zijn overleden. Inactieve DigiD-accounts worden na drie jaar verwijderd. Verder verwijderde Logius 15.000 DigiD-accounts wegens identiteitsfraude. Gedupeerde gebruikers kunnen in dit geval een nieuw DigiD aanvragen.

DigiD-app

Verder is de DigiD-app meer dan 11 miljoen keer geïnstalleerd en voor meer dan 368 miljoen inlogpogingen gebruikt. Van de app-gebruikers hebben er zes miljoen een ID-check toegevoegd. De DigiD-app kan worden opgewaardeerd naar een hoger beveiligingsniveau. Hiervoor moet er eenmalig een extra controle (ID-check) van het paspoort, rijbewijs of identiteitskaart aan de app worden toegevoegd.

Op telefoons met een NFC-lezer controleert de DigiD-app de gegevens op de chip van het identiteitsbewijs. De gegevens worden vervolgens gecontroleerd bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens of het rijbewijzenregister van de RDW.

MijnOverheid

Het aantal MijnOverheid-accounts passeerde de 9,1 miljoen, een stijging van 7,4 procent op jaarbasis. MijnOverheid is het online portaal van de overheid waar burgers op hun eigen account overheidscommunicatie kunnen ontvangen, persoonlijke gegevens kunnen inzien en lopende zaken bij de overheid kunnen bekijken. Er werden bijna 82 miljoen berichten naar MijnOverheid-gebruikers verstuurd.

Bron: https://www.security.nl/posting/746650/Nederlanders+logden+mede+door+corona+557+miljoen+keer+in+via+DigiD?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.