Nederlands leger wil meer data kunnen verzamelen en verwerken – IT Pro – Nieuws

Nederlands leger wil meer data kunnen verzamelen en verwerken – IT Pro – Nieuws

@The Zep Man
En ik probeerde nog wel voorzichtig te zijn door ‘off-topic’ er bij te zetten!
Dit doet me erg denken aan https://xkcd.com/1167/

Dus ik ga ook even door. Volgens de van Dale zelf:

Een woord wordt opgenomen in de Dikke Van Dale als de redactie dat woord gedurende langere tijd regelmatig aantreft in kranten, tijdschriften, boeken en op internet (inclusief blogs en sociale media). Het woord moet algemeen bekend zijn, het moet ingeburgerd zijn.

De redactie van de van Dale beoordeeld dus niet op de wenselijkheid van een woord, maar op de voorkomendheid van een woord. Er zijn legio woorden in de van Dale gekomen waarvan ikzelf denk “Gebruik alsjeblieft een ander woord!”. Ik ken het woord “leger” natuurlijk ook, en ik kon wel gokken wat de betekenis volgens de van Dale was. Mijn punt was echter dat het gebruik van dat woord niet helemaal wenselijk is, om 2 redenen:
a) Juist vanwege die ambiguïteit (die ook in de van Dale staat), is het nou landmacht of alle strijdkrachten?
b) Geen van de organisaties die genoemd worden in het artikel noemen identificeren zichzelf met het woord ‘leger’. Er bestaat geen ‘leger’ in Nederland! Althans, in deze context. Je hebt natuurlijk het Leger des Heils enzovoorts.
Refereren naar de betekenis in de van Dale heeft, zoals ik het zie, geen toegevoegde waarde (juist omdat ik die betekenis ter discussie stel).

Ik zou een argument van de Tweakers-redactie, dat ze graag de gebruikers-van-de-volksmond aanspreken, overigens wel snappen. Het woord ‘leger’ is immers simpeler (of bekender) dan ‘Krijgsmacht’, en is daardoor voor veel meer mensen begrijpelijk. De keuze is dan dus eigenlijk, kies je voor correctheid of (zo breed mogelijke) begrijpelijkheid? Dilemma dilemma ;).

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197464/nederlands-leger-wil-meer-data-kunnen-verzamelen-en-verwerken.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.