Nederlandse verkopers zijn vanaf 27 april verplicht software-updates te leveren – IT Pro – Nieuws

Ook moet een verkoper nu blijkbaar als verkoper ook ineens technicus worden met de kennis en kunde om dingen te updaten?
caveat venditor, dwz ‘verkoper, wees op uw hoede.’
Je bent als verkoper verplicht te weten wat je verkoopt aan consument. Je kunt je op het vlak van zaken die makkelijk op te vragen of te regelen zijn middels contact met leverancier of fabrikant, niet verbergen achter ‘wist ik niet.’ De verkoper heeft de plicht zichzelf te informeren.
Wanneer dat bedrijf weigert een update te geven aan de leverancier en dus mij de verkoper, valt er ook niks te leveren? Waarom is daar dan ineens de verkoper voor verantwoordelijk?
Omdat de verkoper verantwoordelijk is richting de consument.
De verkoper is verantwoordelijk – maar kan de uitvoering nog steeds uitbesteden aan bijv. de fabrikant. Wil alleen zeggen dat ze daarvoor afspraken moeten maken en die voor de zekerheid ook maar beter contractueel vast kunnen leggen.
Daarnaast is het zo dat de wet een recht op verhaal kent, waar een verkoper de onkosten voor het afhandelen van non-conformiteit van een product, kan verhalen op haar leveranciers; die op hun beurt weer bij importeurs; en zij weer bij fabrikanten terecht kunnen.
Als een verkoper een product niet kan herstellen; en niet binnen redelijke tijd en zonder onredelijke overlast de fabrikant zo ver kunnen krijgen het te herstellen, dan kan de consument kiezen om een gedeelte van de aankoopsom terug te eisen evenredig met het verlies aan functionaliteit en waarde. En als het defect niet gering is, kiezen om de koop te ontbinden. In geval van het laatste moet het product terug ingeleverd worden, maar is de verkoper verplicht de consument de gehele aankoopsom terug te betalen. Onder de nieuwe EU richtlijn is het vziw verboten hier op in te houden.
De wetgeving steekt zo in elkaar dat de consument als zwakste partij met de minste beschikbare middelen, onmiddelijk dan niet zo snel als mogelijk, schadeloos gesteld wordt. En daarna kunnen de professionals het verder onderling uitvechten.
[Reactie gewijzigd door R4gnax op 26 april 2022 19:27]

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.