Netflix brengt met Mystery Box shufflefunctie voor kinderen uit – IT Pro – Nieuws

Netflix brengt met Mystery Box shufflefunctie voor kinderen uit – IT Pro – Nieuws

Dit gaat er vanuit dat je kind zelfstandig gebruik maakt van Netflix. Of ze dan zelf actief zoeken, of dat ze ‘iets voorgeschoteld’ krijgen zit dan denk ik niet zo veel verschil in.
Als je als ouder het kijkgedrag van je kind wil volgen (wat ik persoonlijk een goed iets vind, om het in elk geval een beetje in de gaten te houden), dan houdt Netflix natuurlijk netjes de geschiedenis bij die je zelf kan inzien als ouder. Uiteraard is het dan wel achteraf, en niet vooraf zoals je aangaf. (Volgens mij kan het kind de geschiedenis niet zelf verwijderen, maar dat weet ik even niet zeker, al ga je dan natuurlijk alweer een heel ander traject in als ze ‘stiekem’ naar bepaalde titels gaan kijken :)

Ik heb zelf een dochter van bijna 8, en heb haar profiel gelimiteerd op 9 jaar. (De tot 6 jaar werd wel heel erg kinderlijk voor haar vonden wij). Wij laten haar zelfstandig kijken en haar op het hart gedrukt dat sommige titels misschien wel een beetje eng kunnen zijn.
Ik vind zelf (puur persoonlijk) dat de kijkwijzer-rating over het algemeen wel kloppend is. In elk geval bij de jongere leeftijden. Individuele titels kunnen natuurlijk wel is discutabel zijn. Series als Star Trek TNG/Voyager/DS9 zijn 6+ en die kunnen soms nog best heftig zijn voor kinderen van 6-7 jaar, als ze al snappen waar het over gaat natuurlijk, al is het maar omdat het allemaal in het Engels is, maar over het algemeen kan ik me er goed in vinden.

Het verschilt natuurlijk ook heel erg per kind wat het kind wel of niet aan kan. (uiteraard zonder waardeoordeel). Mijn dochter heeft alle Harry Potter films gezien (de laatste paar zijn 12+) en dat ging helemaal prima. Uiteraard zat ze eens in de zoveel tijd tegen ons aan geplakt omdat het spannend is, maar ze heeft er niet eng van gedroomd of iets in die richting. Ik weet dat andere (oudere) kinderen in mijn omgeving hier wel last van hebben. Het verschilt gewoon heel erg per kind, maar ook hoe je er als opvoeder in zit.

Sinds ik kinderen heb ben ik bewust gaan opletten op de kijkwijzers, en ik verwacht wel dat, wanneer ze straks een jaar of 13-14 is, het dan tricky gaat worden, aangezien er dan best een boel titels die als 16+ gemarkeerd zijn, prima kunnen, maar ook zeker een boel niet, maar dat is puur gebaseerd op hoe het toen kon hanteren als kind. Voor hetzelfde geld, is mijn dochter er een stuk ‘beter in’ dan dat ik toentertijd was. En zoals met al dit soort zaken. Komt tijd. Komt raad :)

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196992/netflix-brengt-met-mystery-box-shufflefunctie-voor-kinderen-uit.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.