Nft-marktplaats OpenSea ontslaat 20 procent van personeel vanwege ‘cryptowinter’ – Computer – Nieuws

Nft-marktplaats OpenSea ontslaat 20 procent van personeel vanwege ‘cryptowinter’ – Computer – Nieuws

Energie is breed. Elektra, gas, transport, warmte, ga zo maar door. De thuissituatie is doorgaans makkelijker dan de gehele productieketen. Voordat een product (bijvoorbeeld een microfoon, mooi onderwerp omdat het een van die dingen is die doorgaans erg weinig verbruikt) bij je op de tafel staat zit er een hele stroom aan energie in. Transport, materialen, winnen/raffinage van de materialen (kijk naar de problemen van Aldel bijvoorbeeld… door de elektra crisis in NL kunnen we straks geeneens zelf aluminium meer maken… terwijl Shell lachend 25% van een van de grootste windparken ‘inneemt’ om waterstof te maken voor een raffinaderij waardoor de totale energie cyclus niet gesloten is maar verlies neemt in de vorm van ongewenste bijproducten die niet gebruikt kunnen worden).

Puur voor huishoudens is het verhaal… anders. Meer micro dan macro. Gas hoef ik je niet veel van te vertellen: er zijn tekorten door keten problemen (waardoor we met LNG aan de bak moeten gaan, wat wederom een hoeveelheid energie verlies introduceert…). Gas kun je vervangen door elektra, met COP’s die bovendien erg aantrekkelijk zijn. Elektra… is in Nederland erg breed. We hebben feitelijk een getakt netwerk van transport, en distributie. Een keten die van 380kV, 150kV, 50kV, 24kV, 10kV naar 0.4kV voor je huisaansluiting gaat. Vergelijk het met een wegennet met de snelweg (TenneT), regionale ontsluitingswegen, en de poort naar je wijk waar allemaal van die 30km paaltjes zitten.

Het punt is dat er op diverse plekken verknellingen zitten, en dat er niet altijd bij/af geschakeld kan worden. Dat kan op wijk niveau zijn (en stroom kan niet ‘omhoog’ meestal) waardoor je ineens 252V op een fase kan meten (op die fase worden zonnepanelen dan afgeschakeld omdat inverters wisselen). Lokaal kan je dus zeggen: “hey mensen, gebruik meer”, en dat vertaalt zich in een negatief energie tarief. Wij tweakers schakelen doorgaans onze auto’s naar een 1 fase laadvermogen, en onze inverter naar een andere, want het verhaal is wat complexer (immers, we willen die panelen blijven laten draaien dus als de 2e fase op ‘slechts’ 247v zit dan is daar nog zeker 5v ruimte). Dit zijn echter zeer regionale problemen. Er is aan alles een tekort, tot water aan toe (https://www.rtvoost.nl/ni…der-water-vitens-zegt-nee).

Al in al spelen er dus tekorten ‘breed gezien’, infra tekorten lokaal, en klein lokaal SOMS overschotten (wat minder groot als probleem is dan je zou denken puur vanuit elektra omdat je kan verslimmen).

Geloof me — elke vorm van energie, zeker globaal te zien, is er tekort momenteel. Hoe minder afhankelijk je kan worden, en hoe homogener je je energiebehoefte kan maken, hoe beter momenteel.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/199118/nft-marktplaats-opensea-ontslaat-20-procent-van-personeel-vanwege-cryptowinter.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.