Nieuwe trailer The Last of Us-remake laat meer technische details zien – Gaming – Nieuws

Nieuwe trailer The Last of Us-remake laat meer technische details zien – Gaming – Nieuws

Met je eens dat €70-80 niet vreemd is voor een nieuwe game. Dit is uiteraard wel een remake, waarbij ik €30-50 logischer had gevonden, maar het is een top-game en er wordt veel werk in gestoken, dus à la.

Maar in je punt over de gestegen kosten ga ik niet mee. Ten eerste is de afzetmarkt veel groter geworden sinds bijvoorbeeld de SNES of de Atari 2600, maar bovendien: de industrie kiest hun methoden, zij kiezen hoe groot een game wordt, hoe complex of hoe mooi om te zien, en dus hoeveel tijd/mankracht/geld de ontwikkeling gaat kosten. Dat is geen natuurgeweld. Dit werkt uiteraard op basis van wat de gamers willen, maar dat is natuurlijk altijd “meer” geweest, van grafisch mooier tot slimmere mechanics, grotere werelden, enz. Het is aan de industrie om te kiezen hoe snel ze daarin meegaan. Ze kunnen daarbij de verkoopprijs ook gelijk houden of zelfs verlagen als ze zouden willen, met een gelijkmatige aanpassing van mankracht, complexiteit van de game, of ontwikkeltijd per game.

Als we qua games nu op het niveau van 2010 zouden zitten, zouden we niet anders weten en ons uitstekend vermaken, om maar wat te noemen. De industrie concurreert en heeft zichzelf zo opgestookt dat games nu erg gepolijst zijn, en soms ook echt heel goed zoals TLOU, hoewel de kwaliteit van de output over de hele industrie sterk wisselt. De beste games van 2000 kunnen zich in veel opzichten prima meten met die van nu, minus graphics.

Niet te vergeten: zaken als DLC en microtransacties zijn ook al aanvullende inkomsten met vaak relatief lage ontwikkelkosten (vooral cosmetics), naast zaken als merchandise en verfilmingen.

De hoofdfactor die de prijs van een game bepaalt is “wat de gamer ervoor kan en wil betalen”, met wat gekke uitschieters zoals de Neo Geo met games van €350… De praktijk is dat de prijzen van games niet eens zijn meegestegen met de inflatie, maar sinds de Atari 2600 zijn gedaald van (huidige dollars) ~$120 naar ~$55 en sindsdien weer omhoog.

Hoe dan ook is €70-80 normaal en nog goed te verantwoorden voor een grote game in 2022, hoezeer het dan ook voor mij alsnog hoog aanvoelt (gelukkig is er tweedehands). Maar niet vanwege de ontwikkelkosten. Die last haalt de industrie alleen zichzelf op de hals.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 22 juli 2022 17:11]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/199278/nieuwe-trailer-the-last-of-us-remake-laat-meer-technische-details-zien.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.