Nieuwe verkiezingssoftware kost 45 miljoen euro en broncode wordt openbaar – IT Pro – Nieuws

Juist de complexiteit/grootte van het stembiljet en niet de mogelijkheid om je stem te corrigeren conform de wetgeving (je mag geen secundair hokje selecteren en er iets op zetten dat je 1e keuze verkeerd is bijvoorbeeld, geen uitgum mogelijkheid want geen gummetjes bijvoorbeeld), resulteerde in het moeten uitdelen van een nieuw biljet.
Maar dan is er toch wel de mogelijkheid om je stem te corrigeren? Het is enigszins omslachtig, dat geef ik toe, maar de mogelijkheid is er wel degelijk.
een andere klacht dat men graag meer gemak wil hebben bij het stemproces om het zo kort mogelijk en laagdrempelig te houden.
Dat hoor ik ook wel eens, maar serieus, stemmen is bij ons al erg laagdrempelig. Je hoeft niets te doen en krijgt automatisch je oproepkaart thuisgestuurd (niet die belachelijk onzin in bijvoorbeeld de VS waar je je vooraf moet registreren), daarna ga je naar een stembureau (bij mijn beste weten is er altijd wel eentje vlak in de buurt en ze hebben ruime openingstijden), daar sta je (als er niet net een pandemie bezig is…) hooguit een paar minuten in de rij, voordat je een stembiljet krijgt, wat een paar seconde kost om in te vullen en dan sta je alweer buiten. Bij de laatste verkiezingen kostte het me ongeveer vijftien minuten van het moment dat ik hier thuis vertrok tot ik weer terug was (en dat was lopend; als ik naar het stemlokaal was gefietst dan was het nog sneller geweest). En dat moet drie keer (gemeente, landelijk en Europees) in de vier jaar. Is dat echt teveel gevraagd…!?
Online stemmen met je DigiD heeft daarbij de voorkeur (maar wat problematisch is vanwege het stemgeheim, mensen zijn bang dat er meer wordt gelogd waardoor toch de relatie tussen iemand en zijn uitgebrachte stem kan worden gecontroleerd)
Ehm, wat? Dat klinkt ongeveer als “Digid heeft de voorkeur, maar het heeft allerlei gigantische nadelen”.
stemcomputers wordt ook geaccepteerd als alternatief
Niet door iedereen!
Digitalisering van dit proces kan juist zorgen voor het wegnemen van de complexiteit bij het stemmen
Misschien vinden mensen het teveel moeite om naar het stembureau te gaan, maar stemmen is niet complex. Digitaal stemmen hoeft dat ook niet te zijn, dat klopt. Maar het proces er omheen is op dit moment ook niet complex; alleen al op deze pagina staan meerdere posts die keurig uitleggen waarom grootschalig frauderen in feite onmogelijk is. Ik kan iemand van de middelbare school uitleggen waarom dat zo is.
Om electronisch te stemmen moeten we ofwel gigantische concessies doen aan het stemgeheim en/of de betrouwbaarheid en/of de mogelijkheid tot een onafhankelijke hertelling ofwel wordt het systeem zo complex dat niemand het meer snapt. Zou jij vertrouwen hebben in een verkiezing als ik tientallen slides vol wiskundige formules nodig heb om uit te leggen waarom het werkt?
betere opkomst
Dat wil ik nog wel geloven. En ik ben het met je eens dat dat een pluspunt is. Helaas ben ik bang dat er zoveel nadelen tegenover staan dat dit voordeel het simpelweg niet waard is.
daarbij moet dit (uiteraard) zijn voorzien van adequate maatregelen.
Ehm ja, dat is een beetje het probleem: hoe zouden die maatregelen eruit moeten zien? Hoe zou jij een digitaal systeem ontwerpen waarbij iedereen maximaal één keer kan stemmen, zonder dat we achteraf kunnen ontdekken welke kiezer op welke kandidaat heeft gestemd, maar waarmee het wel mogelijk is om achteraf een hertelling te doen als er iets mis lijkt te zijn? En lukt het je om dat systeem zo te ontwerpen dat je aan iedereen in Nederland uit kunt leggen waarom het werkt en dat ze erop kunnen vertrouwen dat jouw computer de correcte uitslag produceert, zelfs als ze jou persoonlijk totaal niet vertrouwen (bijvoorbeeld omdat ze denken dat jij op een hele andere partij zou stemmen dan zij)?

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.