Nieuwe verkiezingssoftware kost 45 miljoen euro en verschijnt medio 2023

Nieuwe verkiezingssoftware kost 45 miljoen euro en verschijnt medio 2023
Klinkt wel erg goedkoop…. (nou vind ik 40 miljoen erg veel an sich maar voor een beetje datacenter met serverpark voor zoiets belangrijks betaal je al snel 250.000 tot 500.000 per jaar en dan is de helft van je budget al op…
Je wilt namelijk een datacenter op 2 locaties met 1 disaster recovery, je wil schaalbaarheid want 95% van de tijd doen die machines niets, het moet in een dubbel beveiligde kooi want data is erg gevoelig enz).

Ik verwacht dat het uiteindelijk 2 tot 4 keer zoveel gaat kosten…. Voor een stukje software die ervoor zorgt dat we de “uitslag” om 23.00u hebben ipv de volgende dag 03.00u?

Nu gaan we de software uitrollen als open source en dan moeten we vertrouwen dat het goed komt, immers open source…
Poep in is niet goud uit… wat voor conversie je ook toepast, tenzij nuggets van goudsmokkelaars uit hun ontlasting haalt, dan kun je natuurlijk wel goud uit poep krijgen.

Er zijn zoveel plekken waar het fout kan gaan… Dat hebben we wel gezien in de VS, waar er verhalen waren over vrachtwagens met stembiljetten die een andere kentekenplaat hadden toen ze vertrokken als dat ze aankwamen in het telkantoor, remote stembiljetten waar er een factor 100 meer van waren dan bij de vorige stemming (hoe/wie controlleert dat?)…
En dan hebben we het nog niet eens over politici zelf gehad… Hoe ver mensen die vertrouwen zijn al genoeg polls over geweest… Polls… ook zoiets… Het lijkt tegenwoordig voornamelijk gebruikt te worden om mensen psychologisch te beinvloeden. Eerst zet je je tegenstander neer als extreem rechts, dan demoniseer je de opositie, en vervolgens stel je in ‘kuch kuch, objectieve exit polls’ dat de tegenstander toch wel erg weinig stemmen heeft gehad. Waardoor mensen gaan denken ‘ach, het heeft toch geen nut’… En dan gaan politici weer roepen ‘goh, je moet wel stemmen hoor!’… Ja, op hen, want DAN komt de psychologie weer naar boven waarbij mensen graag conservatief doen en denken ‘nou liever dat wat we nu hebben, tis wel niet super maar misschien zijn anderen erger’….

Tis omdat ik te oud ben voor spelletjes, maar het is wel een erg hoog niveau spelletje wat er hier gespeeld wordt.

Bron: https://www.security.nl/posting/752922/Nieuwe+verkiezingssoftware+kost+45+miljoen+euro+en+verschijnt+medio+2023?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.