Nieuwe versie Internet.nl test ip-adressen webservers en mailservers op RPKI

Nieuwe versie Internet.nl test ip-adressen webservers en mailservers op RPKI
woensdag 31 augustus 2022, 16:00 door Redactie, 0 reacties

Laatst bijgewerkt: Vandaag, 16:11

Er is een nieuwe versie van Internet.nl verschenen die het nu ook mogelijk maakt om ip-adressen van webservers en mailservers op Resource Public Key Infrastructure (RPKI) te testen. Het routeren van internetverkeer vindt plaats via allerlei netwerken wat op basis van wederzijds vertrouwen gebeurt. Elke partij vertrouwt dat de route die wordt gebruikt voor het versturen van informatie veilig is, klopt en niet voor malafide doeleinden wordt aangepast.

Dit model is echter kwetsbaar voor misbruik en aanvallen, maar ook een simpele typefout van een netwerkbeheerder kan ervoor zorgen dat internetverkeer wordt omgeleid. Met cryptografisch verifieerbare statements zorgt RPKI ervoor dat netwerkproviders de keten kunnen valideren. Deze verklaringen, genaamd Route Origin Authorisations (ROA’s), kunnen andere netwerkbeheerders cryptografisch valideren en vervolgens gebruiken om filters in te stellen.

Bij RPKI zijn twee partijen actief betrokken. Ten eerste moet de houder van de ip-adressen ROA’s publiceren. Ten tweede moet de partij die via Border Gateway Protocol (BGP) routes van andere netwerken ontvangt op basis van alle wereldwijd gepubliceerde ROA’s filteren, waarbij invalide routes nooit geaccepteerd of geadverteerd mogen worden. De nieuwe RPKI-test van Internet.nl test alle ip-adressen die horen bij de webserver, mailservers en nameservers van een domein.

Eerst wordt per ip-adres gecontroleerd of er tenminste één ROA is gepubliceerd. Vervolgens checkt de test of de route-aankondiging van ieder ip-adres wordt gematcht door de eventueel gevonden ROA. Later dit jaar zal de RPKI-test ook worden toegevoegd aan de API en het dashboard van Internet.nl. Het grootste deel van de RPKI-test is ontwikkeld door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Internet.nl is een initiatief van het Platform Internetstandaarden, een samenwerkingsverband van partijen uit de Internetgemeenschap en de Nederlandse overheid. Het doel van het platform is om gezamenlijk het gebruik van moderne internetstandaarden verder te vergroten om daarmee het internet toegankelijker, veiliger en betrouwbaarder te maken.

Bron: https://www.security.nl/posting/766423/Nieuwe+versie+Internet_nl+test+ip-adressen+webservers+en+mailservers+op+RPKI?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.