Nissan wil tegen 2030 auto’s met lidar uitrusten voor zelfrijdende functies – Beeld en geluid – Nieuws

Nissan wil tegen 2030 auto’s met lidar uitrusten voor zelfrijdende functies – Beeld en geluid – Nieuws

Nissan test het gebruik van lidar om de omgeving rondom de auto te kunnen scannen. Met die data wil de fabrikant zelfrijdende functies mogelijk maken, zoals het wisselen van rijbaan en het voorkomen van ongelukken. Later dit decennium moeten de eerste auto’s met lidar verschijnen.

De fabrikant test lidar met een aangepaste Skyline-sedan en zegt met zijn ground truth perception-techniek beelden van lidar, radar en camera’s te combineren. Het systeem kan zo de vorm en afstand van objecten herkennen, evenals de omgeving rondom de auto ‘in real time en met hoge nauwkeurigheid’. Op basis van deze data kan een auto vervolgens ‘de situatie analyseren, beoordelen en automatisch botsingen ontwijken en voorkomen’.

Het systeem moet daarnaast vertraagd verkeer en obstakels op de weg kunnen herkennen. De auto moet hiermee zelf bijvoorbeeld van rijbaan kunnen wisselen, om zo dat langzame verkeer of de obstakels te kunnen omzeilen. Ground truth perception kan de bestuurder bovendien van extra data voorzien als de digitale kaarten van de auto niet beschikbaar zijn.

Nissan werkt voor het systeem samen met Luminar. Onder meer Mercedes en Audi werken ook samen met dit bedrijf, dat lidarsystemen levert. Samen met Applied Intuition werkt Nissan aan de benodigde simulatiesoftware voor het voorkomen van botsingen.

Het lidarsysteem kan uiteindelijk ook gebruikt worden voor zelfrijdende auto’s, denkt Nissan. De autofabrikant verwacht medio dit decennium het ground truth perception-systeem af te hebben. ‘Bepaalde nieuwe modellen’ krijgen daarna het systeem. Tegen 2030 moet ‘zo goed als’ elke nieuwe Nissan het systeem krijgen.

De Nissan Skyline met lidar

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196018/nissan-wil-tegen-2030-autos-met-lidar-uitrusten-voor-zelfrijdende-functies.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.