Noorse ministeries getroffen door cyberaanval

Dit is een door AI gegenereerde samenvatting, die fouten kan bevatten. Raadpleeg voor context altijd het volledige artikel.
Twaalf Noorse ministeries zijn getroffen door een cyberaanval, die op 12 juli aan het licht kwam en door de politie wordt onderzocht.
OSLO, Noorwegen – Twaalf ministeries van de Noorse regering zijn getroffen door een cyberaanval, aldus de Noorse regering op maandag 24 juli. Dit is de laatste aanval op de publieke sector van de grootste gasleverancier van Europa en het meest noordelijke lid van de NAVO.
“We hebben een zwakke plek ontdekt in het platform van een van onze leveranciers. Dat zwakke punt is nu gedicht”, vertelde Erik Hope, hoofd van het overheidsagentschap dat belast is met het leveren van diensten aan ministeries, aan een persconferentie.
De aanval werd ontdekt door “ongebruikelijk” verkeer op het platform van de leverancier, zei Hope, die weigerde specifieke details te geven. De aanval werd op 12 juli ontdekt en wordt onderzocht door de politie.
“Het is nog te vroeg om te zeggen wie erachter zit en wat de omvang van de impact (van de aanval) is,” zei hij.
Noorwegen is de grootste gasleverancier van Europa na een daling van de Russische gasstromen en de grootste olie-exporteur van West-Europa.
Het kantoor van de premier en de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie zijn niet getroffen omdat zij een ander IT-platform gebruiken, aldus Hope.
De Noorse overheidssector is al eerder getroffen door cyberaanvallen, onder andere in juni 2022, toen een zogenaamde DDoS-aanval (Distributed Denial-of-Service) plaatsvond, die werd toegeschreven aan een “criminele pro-Russische groep”.
NAVO-lid Noorwegen deelt een grens met Rusland in het Noordpoolgebied en steunt Oekraïne met wapens, humanitaire hulp en geld.
Het aantal cyberaanvallen verdrievoudigde tussen 2019 en 2021, zei het cyberveiligheidsagentschap van het land in zijn laatste risicobeoordelingsrapport in februari, met het aantal ernstige incidenten in 2022 op hetzelfde niveau als in 2021. – Rappler.nl

Internet blabla, probeert de beste cyber security content op het internet te verzamelen en in een overzichtelijk geheel te presenteren. Er zijn meerdere artikelen die aangeleverd worden door lezers en cyber security bedrijven, daarnaast zijn er een aantal bloggers en journalisten actief met het plaatsen van actuele cyber security vraagstukken.