Nowi introduceert Diatom-chip voor elektronica zonder batterij – IT Pro – Nieuws

Nowi introduceert Diatom-chip voor elektronica zonder batterij – IT Pro – Nieuws

Het Delftse bedrijf Nowi heeft Diatom geïntroduceerd, een chip voor energiebeheer die geschikt is voor elektronica zonder batterij. De chip is onder andere te gebruiken voor wearables, elektronische labels en draadloze sensornetwerken.

Diatom bevat meer functies voor energiebeheer dan Nowi’s voorganger Codium. Volgens Simon van der Jagt van Nowi maakt dit dat klanten minder componenten nodig hebben waardoor kosten en ingenomen ruimte op pcb’s lager kunnen uitvallen. De zogenoemde pmic of power management integrated circuit heeft een omvang van 4×4 mm. Daarmee is Diatom wel groter dan Codium, die 3x3mm meet.

De chip is gericht op toepassingen waarbij elektronica gebruikmaken van omgevingsenergie zoals zonne-energie en thermische energie en niet van batterijen. Volgens Van der Jagt is het niet hoeven vervangen van batterijen voordelig voor fabrikanten en het milieu. Diatom heeft tegelijkertijd functies voor regulier energiebeheer.

Energiebeheerchips moeten zich kunnen aanpassen aan de wisselingen van energie door veranderingen van de omgeving. Nowi’s chips doen dit met de Maximum Power Point Tracking-techniek, waarbij de chip om de seconde ook zijn eigen output meet om de instellingen voor energy harvesting aan te passen.

De voorganger van Diatom wordt onder andere gebruikt door het Japanse bedrijf Murata, dat begin maart een NB-IoT-module introduceerde die autonoom zonder batterij kan werken. Die module heeft een geïntegreerde nuSIM van T-Mobile voor connectiviteit.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195110/nowi-introduceert-diatom-chip-voor-elektronica-zonder-batterij.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.