Nvidia levert eerste servers met Grace-cpu’s in de eerste helft van 2023 – Computer – Nieuws

Nvidia brengt zijn Grace-processor voor datacenters en supercomputers in de eerste helft van 2023 uit. Onder meer server-oem’s als ASUS, Foxconn, Gigabyte en Supermicro zullen in die periode servers op basis van die Arm-chip uitbrengen.
Nvidia komt in eerste instantie met verschillende Grace-referentieplatformen, die gebruikt kunnen worden in de servers van oem’s en verschillen in hun hoeveelheid cpu’s, gpu’s en dpu’s bevatten. Het bedrijf komt onder meer met een CGX-platform voor ‘cloudgraphics en -gaming’, twee verschillende HGX-variant voor AI en hpc, en een OVX-platform voor ‘digital twins en de omniverse’. Het bedrijf levert die serverplatformen momenteel al, maar dan op basis van x86-processors van AMD en Intel.
Nvidia’s Grace Superchips en de verschillende referentieplatformen
Die platformen worden gebaseerd op de eerder aangekondigde Grace-cpu en Grace-Hopper ‘Superchips’. Die eerstgenoemde beschikt over twee Grace-processors op een enkele module, voor een totaal van 144 Arm Neoverse-cores. Daarbij wordt de module voorzien van Lpddr5x-geheugen. De tweede Superchip heeft een Grace-processor met 72 cores en een H100-gpu. Om die chips met elkaar te verbinden, maakt Nvidia gebruik van zijn eigen NVLink-C2C-interconnect. Daarbij kunnen de systemen uitgerust worden met een BlueField-3-dpu, die bedoeld zijn voor het versnellen van onder meer netwerk-, opslag- en beveiligingsdiensten voor datacenters.
Volgens Nvidia hebben verschillende Taiwanese oem’s plannen om in de eerste helft van 2023 met Grace-systemen te komen. Daaronder vallen ASUS, Gigabyte, Foxconn, Qiwynn, QCT en Supermicro. Die oem’s maken servers op basis van de eerdergenoemde referentieplatformen, die onder meer bestaan uit ‘blauwdrukken en server-baseboards’ waarmee oem’s een eigen server kunnen ontwerpen. De chips komen beschikbaar in 2U-servers, zo zegt Nvidia.

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.