Nvidia overweegt chips door Intel te laten maken – Computer – Nieuws

Nvidia overweegt chips door Intel te laten maken – Computer – Nieuws

Natuurlijk, maar hoeveel % van wat ze gevraagd hebben wanneer; dat is de vraag.

In mijn regio zijn ASML toeleveranciers wanhopig op zoek naar personeel. Zelfs low tech draai en freesbedrijven kunnen het niet bolwerken.
Carl Zeiss SMT zit in the middle of nowhere, mensen daar krijgen en opleiden kost tijd, en het slijpen zelf ook nog 3 maanden.

Vervolgens is er maar 1 leverancier van bepaalde EUV inspectie-tools voor zover ik begrijp (Lasertec), die gaan ook moeite hebben met opschalen in een vergrijzende Japan.

Dus TSMC breidt uit voor AMD, maakt een speciale fab voor Intel, een paar EUV lijnen erbij voor Apple.

Samsung krijgt honderden miljarden staatssteun dus breidt ook uit.

Maar de DRAM makers migreren ook deels naar EUV.

Dan wil TSMC nog uitbreiden in Phoenix, maar Samsung ook in Austin.

En dan komt Intel, en die wil ook nog EUV fabs in Duitsland.

De vraag is dan wie dan wat en wanneer en hoeveel krijgt. Voor alle Intel plannen samen is meer EUV nodig dan dat de toeleveranciers geschikt personeel kunnen vinden. En niet iedereen die naar ASML gaat houdt het in die bureaucratie lang vol, weet ik uit betrouwbare bron ( vanaf ons bedrijf lijkt er een wandelpad naar Veldhoven te liggen).

[Reactie gewijzigd door kidde op 24 maart 2022 15:32]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/194780/nvidia-overweegt-chips-door-intel-te-laten-maken.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.