Oekraïne vraagt vrijwillige hulp van hackers en cybersecurityexperts

Oekraïne vraagt vrijwillige hulp van hackers en cybersecurityexperts

De Oekraïense overheid vraagt op hackerforums om vrijwilligers die de vitale infrastructuur van het land kunnen beschermen tegen aanvallen van Rusland. Dat schrijft persbureau Reuters vrijdag op basis van ingewijden. Ook is Oekraïne op zoek naar mensen die kunnen helpen bij de inzet van cyberspionage tegen Russische troepen.

Sinds donderdag verschijnen verschillende oproepen van Oekraïne op hackerforums. Daarin wordt gezegd dat het voor de “Oekraïense cybercommunity” tijd is om zich te mengen in de digitale verdediging van het land.

Hackers en cybersecurityexperts wordt verzocht zich op te geven via een formulier op Google Docs. Daarin kunnen ze hun specialisme vermelden, zoals het ontwikkelen van schadelijke software.

De vrijwilligers moeten uiteindelijk worden opgedeeld in een team dat aanvalt en een team dat verdedigt. Het verdedigende team zou onder meer cyberaanvallen op energiecentrales en watersystemen moeten pareren. Wat het aanvallende team gaat doen, is onduidelijk.

Onder meer het cybersecuritybedrijf Cyber Unit Technologies heeft de oproepen op hackerforums geplaatst. Volgens oprichter Yegor Aushev kreeg hij daartoe opdracht van het ministerie van Defensie. Aushevs bekende bedrijf beschermt de digitale vitale infrastructuur van Oekraïne in opdracht van de regering.

Aanvallen op Oekraïense websites

De afgelopen tijd heeft Oekraïne te kampen met veel cyberaanvallen. Zo lagen verschillende sites van overheidsinstellingen en banken plat. Eerder deze week werd ook een nieuwe vorm van malware ontdekt, die honderden computers in Oekraïne besmette.

Daarnaast werd duidelijk dat de door Europa geboden cyberhulp is uitgesteld nu de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is uitgebroken. Ook Nederland zou een bijdrage leveren aan dat team van cybersecurityexperts.

bron: https://www.nu.nl/tech/6186213/oekraine-vraagt-vrijwillige-hulp-van-hackers-en-cybersecurityexperts.html?redirect=1

Internet Blabla

Internet blabla, probeert de beste cyber security content op het internet te verzamelen en in een overzichtelijk geheel te presenteren. Er zijn meerdere artikelen die aangeleverd worden door lezers en cyber security bedrijven, daarnaast zijn er een aantal bloggers en journalisten actief met het plaatsen van actuele cyber security vraagstukken.