OM eist drie jaar celstraf voor kopstuk in handel persoonsgegevens via Telegram – IT Pro – Nieuws

OM eist drie jaar celstraf voor kopstuk in handel persoonsgegevens via Telegram – IT Pro – Nieuws

Het Openbaar Ministerie eist drie jaar celstraf voor een 35-jarige man uit Heerenveen die voor honderdduizenden euro’s persoonsgegevens verhandelde via Telegram. Hij zou alleen al een kwart miljard gegevens hebben van slachtoffers uit de Verenigde Staten.

De door de verdachte verhandelde lijsten met persoonsgegevens, ook wel leads genoemd, bevatten uiteenlopende informatie, waaronder telefoonnummers, e-mailadressen, woonplaatsen, inkomens en interesses van slachtoffers. Dergelijke lijsten werden volgens het OM door de verdachte doorverkocht via chatdienst Telegram, waarbij een lijst met tienduizend telefoonnummers grofweg 100 euro zou hebben gekost. Criminelen kopen deze leads om verdere fraude te plegen, bijvoorbeeld door slachtoffers sms’jes met links naar neppe websites te sturen.

“Zijn enige drijfveer is geldelijk gewin en wie wat met de door hem verstrekte gegevens doet: hij lijkt er niets om te geven. Ouderen die het slachtoffer worden van bankhelpdeskfraude, mensen die in een WhatsApp-fraude trappen en veel geld kwijtraken? Het deert hem niet”, aldus het OM.

De verdachte, die zich online ‘Han Solo’ en ‘jedihans’ noemde, staat naast een mogelijke celstraf van drie jaar ook een geldboete te wachten, mocht de rechter het OM in het gelijk stellen. De man zou dan namelijk ook het aan de leads verdiende bedrag van ruim 318.000 euro moeten terugbetalen. Hij zou zich via Telegram hebben laten uitbetalen in onder meer cadeaukaarten voor bol.com en met Bitcoin.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196816/om-eist-drie-jaar-celstraf-voor-kopstuk-in-handel-persoonsgegevens-via-telegram.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.