Onderzoekers maken zuinige luidspreker van 120 micrometer dikte – Beeld en geluid – Nieuws

Onderzoekers maken zuinige luidspreker van 120 micrometer dikte – Beeld en geluid – Nieuws

De door MIT ontwikkelde luidspreker weegt 2 gram en heeft een dikte van 120 micrometer. De gevoeligheid van de luidspreker bedraagt bij een spanning van 25 volt 86dB op een afstand van 30 centimeter, ongeacht het oppervlak waar deze op aangebracht is. Het velletje heeft slechts 100 milliwatt aan vermogen per vierkante meter oppervlak nodig voor zijn werking.

Ik vind het een gave uitvinding en zie wel toekomst voor dergelijke platte speakers maar bovenstaande cijfers laten wat vragen achter. Ik weet niet heel veel van dit onderwerp dus misschien stel ik domme vraggen. Dan is er vast wel een vriendelijke tweaker die dat recht zet. ;)

Ten eerste: hoe groot is dat velletje? De video laat een vel zien dus dat zal het wel zijn. Een aantal van de getallen die hier genoemd worden horen bij deze specifieke speaker, niet bij de techniek. Het maakt uit of zo’n speaker 5cm groot is of de hele muur vult.

Ten tweede lijkt 86dB op 30 cm mij misleidend, volgens mij is het gebruikelijk om dit op 1 meter te meten. Op 1 meter afstand is er misschien maar 10% van over (sorry, ik heb mijn formules niet meer paraat, maar het gaat snel).

86dB gevoeligheid betekent nog niet dat deze speaker ook 86dB aan volume produceert. Dat hangt af van hoe sterk je signaal is. De normale definitie van gevoeligheid is “het volume op 1 meter afstand gemeten bij een input signaal van 1W”. De vraag is dan wel hoeveel zo’n speaker aan kan.
1W is niet heel veel maar het is ook geen automatisme dat deze speaker dat kan hebben. Ik denk meer hoor, maar als je niet weet hoe “gevoeligheid” werkt bij luidsprekers dan kun je niet zo veel met zo’n getal.

86dB op 1 meter is overigens helemaal niet goed, eerder het omgekeerde. Maar dit is 86dB op 30 cm afstand. en dat is dus helemaal niet gevoelig in verhouding tot andere speakers. Ik snap niet waarom ze dit efficient noemen.

het velletje heeft slechts 100 milliwatt aan vermogen per vierkante meter oppervlak nodig voor zijn werking.

Maar kun je dan wat horen? Als je gevoeligheid slechts 86dB op 30cm is (bij 1 watt) dan zal het niet heel hard zijn.
Een auto kan rijden op 1 liter benzine, maar het wordt pas interessant als je weet hoe ver en hoe hard.

Sorry voor de kritische vragen, ik weet net genoeg van het onderwerp om domme vragen te stellen maar ik besef dat het ook aan mij kan liggen ;)

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196168/onderzoekers-maken-zuinige-luidspreker-van-120-micrometer-dikte.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.