Ongeveer 80 procent van de Belgen gebruikt authenticatieapp itsme – IT Pro – Nieuws

Maar sinds corona ben ik wel iets skeptischer geworden tegenover dat soort apps omdat je nu heel snel ID info kan koppelen. De toepassingen zijn nu heel handig maar we moeten waakzaam blijven.
Via zo’n services is het perfect denkbaar dat je in een land geen toegang meer krijgt tot een cinema ticket of restaurantbezoek als je geen geldig vaccin hebt. Zodra ID-logins heel snel kunnen kan de wetgeving immers ook snel volgen.
It’s me heeft trouwens de ambitie om een Europees platform te worden. Met Belgie als voorbeeld. Ze hebben net geld opgehaald om het platform te schalen naar andere landen.
De Vaccin alps zijn maar 1 voorbeeld. Je kan dat ook toepassen op ID checks bij het betreden van het internet. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat je nicknames gebruikt op een forum en haat berichten verstuurd om ander ongewenst gedrag of om simpelweg te voorkomen dat -18 bepaalde sites bezoeken. Er is ook al redelijk wat wetgeving die minderjarigen wil weren van bepaalde socialmedia. Steeds om het individu te beschermen van het kwaad. Terecht of niet, het evolueert wel naar die trend en geen enkele wet is nuttig zonder onderhandhaving.
Overal poppen die wetsvoorstellen op. (Tegen encryptie, pro ID controle..) Ze komen er niet altijd door maar terrorisme, pedofilie en criminaliteit zijn vaak triggers om toch een deel van het leven te koppelen aan uw ID in ruil voor veiligheid. Gaande van vlucht naar Barcelona tot een lokale rit met het OV.
Het is heel handig maar het zet wel de poort open tot meer controle van de overheid op zijn burgers.
Ik ben zeker fan van administratieve vereenvoudiging maar De baseline is steeds ‘waakzaam blijven’. Open debatten, meer democratie etc. Het evenwicht bewaken tussen vrijheden, privacy en veiligheid. En vooral de rol van de overheid in die kwestie.
[Reactie gewijzigd door Coolstart op 2 juni 2022 23:58]

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.