Ontwerper IBM Power-cores vertrekt naar Google – Computer – Nieuws

Ontwerper IBM Power-cores vertrekt naar Google – Computer – Nieuws

DQ Nguyen vertrekt na 36 jaar bij IBM gewerkt te hebben naar Google, om daar te werken aan cpu-cores. Nguyen werkte bij IBM aan cores op basis van de Power-microarchitectuur en gaat bij Google meebouwen aan een nieuwe next-gen core.

Nguyn maakt bekend slechts twee weken met pensioen te zijn geweest en al weer aan de slag te gaan bij Googles cpu-team. Daar bekleedt hij de functie CPU Performance MicroArchitecture Lead en helpt hij mee om een geheel nieuwe core te ontwerpen. Details hierover maakt hij niet bekend.

Google is al langer bezig zijn eigen chips te ontwerpen. De Tensor-socs van het bedrijf bevatten bijvoorbeeld zelf ontworpen Tensor Processing Units. Dit zijn accelerators om berekeningen voor kunstmatige intelligentie te versnellen. De deze week aangekondigde Pixel 7-smartphones bevatten Tensor-socs van de tweede generatie.

Nguyen werkte 36 jaar bij de IBM Systems and Technology Group aan ontwerpen van cores op basis van de IBM Power-microarchitectuur. Hij heeft een reeks publicaties op zijn naam staan, met betrekking tot cores vanaf Power6 tot en met Power9.

IBM Power8

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196744/ontwerper-ibm-power-cores-vertrekt-naar-google.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.