Ontwikkelaar van opensource-e-mailapp FairEmail stopt – Tablets en telefoons – Nieuws

Ontwikkelaar van opensource-e-mailapp FairEmail stopt – Tablets en telefoons – Nieuws

Daarom heeft hij besloten om de app offline te halen en wil hij graag “terug de anonimiteit in”.

(…)

De ontwikkelaar van FairEmail wil zijn app niet verkopen, omdat hij denkt dat niemand daarmee is geholpen.

Hij verkocht al ‘Pro’ licenties om bepaalde afgeschermde functies te kunnen gebruiken. Het is niet zo verbazingwekkend dat dat frustreert bij een open-source applicatie waar anderen aan bijdragen.

In de forumpost geeft hij in eerste instantie nog alternatieven, zoals het aanbieden van de app via GitHub of een betaalde versie, maar zijn eindconclusie is dat hij dit niet kan volhouden en de app moet stopzetten.

Het is open-source. Hij kan het zelf op F-Droid zetten (zie reactie @GertMenkel hieronder), of een ander kan dit doen d.m.v. een fork.

Als je iets gaat verkopen dan verandert het ‘spel’. Er komen dan verplichtingen bij vanuit de winkel waaruit je iets verkoopt, en eisen en wensen vanuit je klanten (in plaats van enkel gebruikers). Zie bijvoorbeeld K-9 Mail in contrast, dat gewoon in de Play Store staat, en ook in F-Droid. Die applicatie lijkt geen problemen te hebben, ondanks dat de gemiddelde reviewscore in de Play Store niet geweldig is. Ik vermoed dat deze ontwikkelaar de hete adem van Thunderbird voelt.

Om terug te komen op het initiële citaat, bovenaan deze reactie: ik denk dat niemand zit te wachten om deze applicatie te ‘kopen’. De applicatie is uitgebracht onder GPLv3, dus een fork van de laatste vrije versie is zo gemaakt. Bovendien zet het de deur open voor nare rechtszaken als de applicatie plots niet meer open-source is, maar nog wel open-source code van anderen bevat. Daar wil niemand zich aan branden.

[edit]
Verder is het niet zo charmant om functies te unlocken via een ‘donatie’. Dat is gewoon verkopen. Een donatie is iets dat je vrijwillig geeft zonder dat je zoiets ervoor terugkrijgt.

[edit2]
Voor de duidelijkheid, dit is geen sneer naar de ontwikkelaar zelf. Het is makkelijk om uitgebrand te raken op een project, en ik hoop dan ook dat hij zich nu kan concentreren op zaken die hem blijvend plezier zullen geven. Software verkopen als hobby staat hier haaks tegenover. Daar ga je weinig plezier uit halen, want er komt zoveel ellende bij.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 19 mei 2022 08:27]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196936/ontwikkelaar-van-opensource-e-mailapp-fairemail-stopt.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.