“Opeenstapeling van overheids-apps kan vertrouwen in overheid ondermijnen”

“Opeenstapeling van overheids-apps kan vertrouwen in overheid ondermijnen”

De Vlaamse overheid heeft begin deze maand een nieuwe app gelanceerd om burgers over corona te informeren, maar de opeenstapeling van verschillende overheidsapps kan het vertrouwen in diezelfde overheid ondermijnen, zo stelt Filip De Rynck, professor bestuurskunde aan de UGent.

De nieuwe GovApp toont burgers officiële meldingen van de overheid, bijvoorbeeld om een code voor een coronatest te ontvangen of wanneer men in quarantaine moet. GovApp vervangt de huidige meldingen die de Vlaamse overheid via sms verstuurt en volgens de autoriteiten kort en weinig gebruiksvriendelijk zijn. Naast GovApp maken onze zuiderburen ook gebruik van CoronAlert en de CovidSafe-app.

Volgens de professor kan de opeenstapeling van gezondheidsgerelateerde overheidsapps voor velen complex zijn. “Dit doet toch denken aan de toevloed van meldpunten die we de voorbije jaren hebben gezien”, zegt De Rynck. “Voor elke problematiek werd er een apart punt opgericht en werd iedereen geacht te weten waar hij dan moest zijn om iets te melden. Het is een bureaucratische manier om problemen op te lossen. Met apps riskeer je hetzelfde”, zegt De Rynck tegenover De Standaard.

De professor merkt op dat er vroeger nauwelijks digitalisering binnen de overheid was, maar wel een heel sterke verkokering. “Je moest van het ene loket naar het andere. Nu dreigt die verkokering te digitaliseren. Als je voor verschillende overheidszaken telkens een ander kanaal moet beheersen, dan kan dat het vertrouwen in de overheid verder ondermijnen.”

Lang niet alle burgers kunnen met de digitalisering overweg en ook voor mensen die wel handig met digitale toepassingen zijn kunnen de apps als drempel worden ervaren. “Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze hun rechten niet waar kunnen maken, omdat een it-toepassing in de weg staat, kan dat het vertrouwen in de overheid ook verder ondermijnen. Dikwijls gaat men uit van de veronderstelling dat de burger altijd wel zijn weg weet te vinden, desnoods met wat moeite en gevloek. Helaas is dat niet zo.”

Bron: https://www.security.nl/posting/755262/%22Opeenstapeling+van+overheids-apps+kan+vertrouwen+in+overheid+ondermijnen%22?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.