Openbaar Ministerie eist celstraffen voor grootschalige Tikkiefraude

Openbaar Ministerie eist celstraffen voor grootschalige Tikkiefraude

Het Openbaar Ministerie heeft tegen drie Amsterdammers die worden verdacht van grootschalige Tikkiefraude en diefstal gevangenisstraffen tot dertig maanden geëist. De mannen zouden in het hele land honderden slachtoffers hebben gemaakt. Ze reageerden op Marktplaatsadvertenties waarin artikelen te koop werden aangeboden en vroegen verkopers om via een Tikkie-betaalverzoek één cent te betalen.

Dit zou nodig zijn om de naam van de rekeninghouder te controleren. Het betaalverzoek wees echter naar een phishingsite waar slachtoffers hun gegevens invulden. “Nadat ze de bankgegevens van de slachtoffers hadden veranderd hadden ze in feite de hele bankrekening overgenomen”, zo liet de politie na de aanhouding van de verdachten weten.

Met het geld van hun slachtoffers schaften de verdachten allerlei producten aan, voornamelijk elektronica. Het ging onder andere om iPads, iPhones en PlayStations. Tijdens het onderzoek naar verschillende straatroven die begin 2020 in Amsterdam-Noord hadden plaatsgevonden kwam politie de verdachten op het spoor. Een 22-jarige verdachte kwam hierbij in beeld als heler van gestolen telefoons.

De politie onderzocht zijn Marktplaatsaccount, omdat daarmee kennelijk gestolen telefoons werden aangeboden. Uit onderzoek bleek dat de man verschillende accounts had en kwamen er meerdere aangiftes van phishing naar boven. Via de 22-jarige verdachte kwam de politie uit op de twee medeverdachten, onder meer door een combinatie van tapgesprekken en beelden van beveiligingscamera’s uit winkels. Daar zouden de verdachten op rekening van de slachtoffers goederen hebben afgerekend.

De drie verdachten zouden op deze manier zo’n vijftigduizend euro hebben gestolen. De 22-jarige verdachte en een 20-jarige medeverdachte zouden zowel schuldig zijn aan phishing als diefstal. Tegen hen is een gevangenisstraf van respectievelijk dertig maanden en achttien maanden geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De derde verdachte van net 20 jaar wordt verdacht van onder andere diefstal met een valse sleutel en het betalen via Apple Pay, waarbij bedragen van de rekeningen van slachtoffers werden afgeschreven, zo meldt het OM. Tegen hem is een celstraf van zes maanden geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank doet op 11 juli uitspraak.

Bron: https://www.security.nl/posting/753857/Openbaar+Ministerie+eist+celstraffen+voor+grootschalige+Tikkiefraude?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.