Oplettende medewerker voorkomt ceo-fraude van 200.000 euro

Oplettende medewerker voorkomt ceo-fraude van 200.000 euro

Dankzij een oplettende medewerker van een Nederlandse distributeur is voorkomen dat fraudeurs er met 200.000 euro vandoor konden gaan, zo heeft de politie laten weten. De onderneming verzorgt de distributie voor een bedrijf uit Katwijk.

De fraudepoging begint met een telefoontje naar het Katwijkse bedrijf, waarbij de fraudeurs zich voordoen als medewerkers van de distributeur en informeren naar een openstaande factuur. Deze informatie gebruiken de fraudeurs voor het opstellen van een frauduleuze factuur. Deze nepfactuur van 200.000 euro wordt naar de distributeur verstuurd vanaf een e-maildomein dat op één letter na identiek is aan dat van het Katwijkse bedrijf. Ook krijgt de distributeur een telefoontje waarin de fraudeurs benadrukken dat de factuur zo snel mogelijk moet worden betaald.

Een oplettende medewerker van de distributeur ziet echter dat het rekeningnummer op de nepfactuur niet overeenkomt met het bekende rekeningnummer en belt daarom eerst het Katwijkse bedrijf met de vraag of het klopt dat het rekeningnummer is gewijzigd. Dit blijkt niet het geval. Wanneer ernaar de e-mail wordt gekeken blijkt bovendien dat het mailadres van de afzender één letter verschilt met dat van het Katwijkse bedrijf. Wel is de mail ondertekend met namen van daadwerkelijke medewerkers van het bedrijf. Het Katwijkse bedrijf heeft aangifte gedaan.

Image

Bron: https://www.security.nl/posting/747585/Oplettende+medewerker+voorkomt+ceo-fraude+van+200_000+euro?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.