Oud-medewerker nft-marktplaats OpenSea opgepakt vanwege handel met voorkennis – Computer – Nieuws

Bijvoorbeeld: Een rijk persoon geeft een kunstenaar of een random de opdracht om een verzameling beeldjes te maken. Warhammer, ik noem maar wat.
Hij verkoopt er eentje van aan een maat van hem voor een miljoen.
Vervolgens doneert hij de hele collectie aan een museum – ook vriendjes van hem, of whatever. Omdat die ene voor een miljoen verkocht is, is de hele collectie van 100 poppetjes 100 miljoen waard. En omdat het een donatie aan de kunsten betreft, is dat hele bedrag aftrekbaar van de belasting.
Met dus een investering van tientjes heeft die 100 miljoen afgetrokken van de belasting. Waarschijnlijk is dat een oversimplificatie en zal er ook wel op dit soort fraude gelet worden (of de wetgeving omtrent belastingaftrek wordt aangepast), maar het kan wel gebeuren. En met zo’n constructie kun je heel creatief zijn.
Zo ook NFT’s. Je genereert een serie lelijke apen; je pingt je cryptobros op Discord om er een paar te kopen voor belachelijke hoeveelheden (en geeft ze onder de tafel ook een aantal). Vervolgens komt dit in het nieuws en op social media; “NFT verkocht voor 10K!”. Idealiter gaan ze ook nog een paar keer doorverkopen voor hoger, zodat die social media ook kan zeggen “NFT die eerst voor 10K verkocht werd is nu 100K waard!”, ook al blijft dat geld tussen die mensen in. Vervolgens komt de massa eraan die niet in datzelfde groepje zit, die zich massaal op die lelijke apen collectie stort omdat die zomaar 10x zoveel waard kunnen zijn.
True, een klein deel van die groep koopt een aap en verkoopt hem door met winst zolang de hype nog gaande is, maar het merendeel komt er achter dat hun aap toch niet zoveel waard is, of toch niet verkocht kan worden.
Hoe dan ook, degenen die de apen gegenereerd hebben en ze als eerste op de markt gezet hebben vinden het wel prima, die hebben een bak met geld verdiend.

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.