Overheid gaat veiligheidsrisico’s Chinese bewakingscamera’s onderzoeken

Het kabinet gaat onderzoek doen naar mogelijke nationale veiligheidsrisico’s bij het gebruik van Chinese bewakingscamera’s binnen de rijksoverheid. De politie zal voor nu gebruik blijven maken van camerasystemen van de Chinese fabrikant Dahua. Dat laten minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid weten op vragen van D66.

Onlangs werd bekend dat tientallen Nederlandse gemeenten van deze camera’s gebruikmaken en de politie er vorig jaar bijna zevenhonderd van heeft aangeschaft. Aanleiding voor D66-Kamerleden Dekker-Abdulaziz en Van Ginneken om opheldering te vragen over het gebruik van Chinese bewakingscamera’s door de politie en de mogelijke veiligheidsrisico’s die deze camera’s met zich mee brengen. “Het gebruik van digitale producten en diensten kan nationale veiligheidsrisico’s met zich meebrengen”, antwoorden de ministers.

Ze merken op dat vanwege dit risico de overheid onder meer beleid heeft ontwikkeld dat voorschrijft dat nationale veiligheidsoverwegingen worden meegewogen bij de inkoop en aanbesteding van producten en diensten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft echter besloten om in samenwerking met andere overheidspartijen onderzoek te doen naar mogelijke nationale veiligheidsrisico’s bij het gebruik binnen de rijksoverheid van camera’s afkomstig van Chinese bedrijven en andere aanbieders in landen met een offensief cyberprogramma richting Nederland.

De D66-Kamerleden hadden de ministers gevraagd om te stoppen met het gebruik van Chinese bewakingscamera’s op gevoelige plekken bij de rijksoverheid en politie. Wat betreft het gebruik van deze camera’s door de politie geldt volgens Bruins Slot en Yesilgöz dat de aangeschafte camera’s voldoen aan de gestelde eisen voor informatiebeveiliging en privacy en dat de camera’s voornamelijk zijn gericht op verkeerstoezicht.

“Het huidige overheidsbeleid voor inkoop en aanbesteding volgend heeft de politie zelfstandig een afweging gemaakt met betrekking tot het afnemen van deze camera’s. De politie heeft bij de aanbesteding van de camera’s en bij de toepassing daarvan geen risico’s voor de nationale veiligheid voorzien”, aldus de bewindslieden, die toevoegen dat de politie voor nu gebruik zal blijven maken van camerasystemen van Dahua.

Bron: https://www.security.nl/posting/756308/Overheid+gaat+veiligheidsrisico%27s+Chinese+bewakingscamera%27s+onderzoeken?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.