Peter Eckersley, medeoprichter Let’s Encrypt, op 43-jarige leeftijd overleden

Peter Eckersley, medeoprichter Let’s Encrypt, op 43-jarige leeftijd overleden

Peter Eckersley, medeoprichter van certificaatautoriteit Let’s Encrypt, is vorige week op 43-jarige leeftijd overleden. Eckersley was een Australische computerwetenschapper die voor de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF werkzaam was en aan de wieg stond van Let’s Encrypt, de certificaatautoriteit die mede verantwoordelijk is geweest voor het toenemend gebruik van https door websites. Bij de EFF lanceerde Eckersley projecten zoals Privacy Badger en HTTPS Everywhere, browser-extensies die de privacy van gebruikers beschermen.

De wetenschapper wordt vooral herinnerd wegens zijn rol bij Let’s Encrypt, een certificaatautoriteit die gratis tls-certificaten uitgeeft die websites gebruiken voor het opzetten van een versleutelde verbinding met bezoekers en identificatie. Sinds de lancering eind 2015 heeft Let’s Encrypt meer dan 2,53 miljard certificaten uitgegeven en een belangrijke rol gespeeld bij de groei van het aantal https-sites. Op dit moment maken meer dan 280 miljoen websites gebruik van door Let’s Encrypt uitgegeven certificaten, die negentig dagen geldig zijn, en worden er tussen de twee en drie miljoen certificaten per dag uitgegeven.

Tijdens de coronapandemie adviseerde hij ontwikkelaars van contact tracing-apps hoe die op een privacyvriendelijke manier konden worden ontwikkeld. De laatste tijd was Eckersley vooral bezig met de ethiek en veiligheid van kunstmatige intelligentie en richtte hij het AI Objectives Institute op.Bron: https://www.security.nl/posting/766917/Peter+Eckersley%2C+medeoprichter+Let%27s+Encrypt%2C+op+43-jarige+leeftijd+overleden?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.