Phison demonstreert PCIe 5.0-ssd-controller met snelheid tot 12,5GB/s – Computer – Nieuws

Phison demonstreert PCIe 5.0-ssd-controller met snelheid tot 12,5GB/s – Computer – Nieuws

Controllerfabrikant Phison heeft een PCIe 5.0-controller gedemonstreerd in combinatie met een X670-moederbord van ASUS. Met een prototype-ssd worden lees- en schrijfsnelheden van zo’n 12,5 en 10GB/s gehaald. PCIe 5.0-ssd’s voor consumenten verschijnen in de herfst.

Het prototype dat Phison demonstreert is gebaseerd op de PS5026-E26-controller, die de fabrikant maakt voor PCIe 5.0 x4-ssd’s. Deze biedt een maximale doorvoersnelheid van 15,8GB/s, dubbel zoveel als wat ssd’s met een PCIe 4.0 x4-controller maximaal halen.

Voor de praktijktest gebruikt Phison ‘de nieuwste’ 3d-tlc-geheugenchips van Micron en een ASUS-moederbord met de AMD X670-chipset. Dat moederbord is ook een prototype, want X670-moederborden komen pas in het najaar uit.

In CrystalDiskMark haalt de opstelling sequentiële lees- en schrijfsnelheden van ongeveer 12,5 en 10GB/s. Eind dit jaar worden de eerste consumenten-ssd’s verwacht die daadwerkelijk dergelijke snelheden halen. Het AMD X670-platform krijgt 24 PCIe 5.0-lanes. Dat maakt het mogelijk om twee PCIe 5.0 x4-ssd’s te gebruiken in combinatie met een videokaart die zestien lanes gebruikt.

Ook Intels komende Raptor Lake-platform zal zowel ssd’s als videokaarten met de PCIe 5.0-interface ondersteunen. Hoeveel lanes het Intel-platform krijgt, is nog niet bekend. Het huidige Alder Lake-platform ondersteunt ook PCIe 5.0, maar is beperkt tot 16 lanes.

Apacer en Zotac liet vorige week weten met dergelijke ssd’s te komen en begin dit jaar toonde Team Group al een PCIe 5.0-ssd. Adata liet prototypen zien van PCIe 5.0-ssd’s die snelheden tot 14GB/s zouden halen. Bij de aankondigingen tot nu toe zijn nog geen details bekendgemaakt over de gebruikte controller en het geheugen.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197330/phison-demonstreert-pcie-50-ssd-controller-met-snelheid-tot-12-komma-5gb-s.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.