“Plan Brussel om berichten te scannen bedreigt ieders veiligheid en privacy”

“Plan Brussel om berichten te scannen bedreigt ieders veiligheid en privacy”

Het plan van de Europese Commissie om chatdiensten en andere techbedrijven te verplichten om alle berichten en andere content van gebruikers op kindermisbruik te scannen bedreigt ieders veiligheid en privacy en moet worden gestopt, zo stellen 85 organisaties op het gebied van burger- en mensenrechten, technologie en media in een brief aan de Europese Commissie (pdf).

De nieuwe wetgeving die Brussel wil invoeren verplicht online serviceproviders om kindermisbruik te detecteren, rapporteren en verwijderen. Aangetroffen materiaal moet bij een nieuw op te richten centrum worden gemeld, dat vervolgens opsporingsdiensten en Europol zal informeren. In het geval van waargenomen kindermisbruik moet de betreffende gebruiker zijn te identificeren. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF, één van de organisaties die de brief ondertekende, noemde het eerder al een “verschrikkelijk idee”. Ook wordt het plan een aanval op end-to-end encryptie genoemd.

“Het voorstel van de Commissie zou een groot aantal techbedrijven verplichten om, onder het mom van het bestrijden van kindermisbruik, de berichten van hun gebruikers te scannen en analyseren. E-mail, chats, socialmediaberichten en direct messages zouden allemaal aan plain-text toegang en scanning kunnen worden blootgesteld. Het zou end-to-end encryptie kunnen uithollen door client-side scanning op onze apparaten te installeren”, zo waarschuwt de EFF.

Volgens de organisaties vormen de scanplannen voor iedereen een gevaar, van advocaten en journalisten tot mensenrechtenactivisten, politieke dissidenten en onderdrukte minderheden. “De mensen die veilige communicatie het meest nodig hebben worden het hardst getroffen. Dit schaadt ook misbruikte kinderen die veilig met betrouwbare volwassenen moeten kunnen communiceren om hulp te zoeken”, zegt Joe Mullin van de EFF.

De organisaties waarschuwen dat kwetsbare groepen continu worden blootgesteld aan scanning door opsporingsdiensten. Buiten de grenzen van de Europese Unie zou het nog erger kunnen zijn. Zodra het systeem is ontwikkeld is zal het wereldwijd kunnen worden ingezet om mensen te onderdrukken. Zo is het systeem te gebruiken voor het zoeken naar politieke tegenstanders, activisten of vakbonden of ander gedrag en meningen die overheden onwelgevallig vinden. De 85 organisaties roepen de Europese Commissie dan ook op om de plannen in te trekken.

Image

Bron: https://www.security.nl/posting/756738/%22Plan+Brussel+om+berichten+te+scannen+bedreigt+ieders+veiligheid+en+privacy%22?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.