Polestar 3-suv met actieradius van ‘meer dan 600km’ gaat begin 2023 in productie – Beeld en geluid – Nieuws

Polestar 3-suv met actieradius van ‘meer dan 600km’ gaat begin 2023 in productie – Beeld en geluid – Nieuws

Klinkt logisch, maar je gaat toch wel heel makkelijk aan een aantal relevante punten voorbij.

1) “(elektra is 20ct thuis, maar elders betaal je zo 60+ ct).” Dat is natuurlijk niet waar. Gelet op de huidige strategie van electriciteitsproductie in Europa is de prijs daarvan zowel op korte als lange termijn onvoorspelbaar. De enige zekerheid die je hebt is dat de prijs per km alleen maar zal stijgen in de komende decennia.

’thuis’. Regel het maar, als je in een appartementsblok met 300 woningen woont. En daar doet de overheid alles aan om je daar zoveel als mogelijk in te drukken. Dus die ’thuis’ is niet voor iedereen waar.

2) ” snachts opladen stoort niemand”
Als we allemaal ’s nachts ons mobiletje insteken dan denk ik niet dat dat merkbaar op het net. Als we ’s nachts allemaal onze electra auto laden, dan is dat een ander verhaal. De enige goede strategie is ‘opportunitisch’ laden, waarbij zon en wind overschotten gebruikt worden om te laden, maar waar ook de elec auto eerder gezien wordt als ‘rijdende batterij’, en dus ook aan het net kan terugleveren.

3) “Die ene keer per jaar dat je meer nodig hebt zijn dan oplossingen voor te verzinnen zoals extra batterij, tussendoor bijladen, etc.”
wel, nee. Denk maar eens even aan de vermogens en de infrastructuur die je dan nodig hebt. Technisch oplosbaar? zeker wel. Financieel interessant? Nee, want die veel duurdere infrastructuur moet afgeschreven worden op… juist ja, de prijs per kwh. (zie ook 1) )

De enige oplossing hierin is natuurlijk dat lange afstanden reizen beter georganiseerd wordt. Maar ook hier is EU weer niet goed bezig, met verschillende en vooral incompatiebele treininfrastructuur. En het waanzinnig goedkope vliegen.

4) “Voor auto’s idem; thuiskomen, aansluiten en volgende dag weer verder.”
in een droomwereld waar jij de enige bent klopt dat. Het net denkt daar anders over als morgen 100% van de mensen in mijn straat om 18u inpluggen. Resultaat zal zijn dat de daluurprijs ook zal stijgen.

5) “je stopt toch elke 2-3 uur voor de verplichte pauze/plas/eten/drinken/.”
ja, klopt. maar brandstof zoals we ze nu kennen, voeg ik in 3 minuten voldoende energie aan mijn wagen toe om 1.000km te rijden, en dus bij de volgende stop moet ik niet aan de pomp staan – tank is nog minstens half. Bij elec is dat wel even anders. ELKE 300km aan de lader, en niet voor 3 minuten. In het allerbeste geval 30 minuten. Als je de files nu al aan de pompstations ziet bij drukte, dan denk ik niet dat er goed nieuws is. Maar zoals gezegd, we moeten anders gaan denken over reizen.

6) “niemand heeft een probleem met een 10 liter tank”
zolang die tank in 30 seconden vol is, dan niet nee 🙂

let op: ik denk indd dat electrisch verplaatsen de toekomst is. Maar je gaat in je betoog een hele hoop ongemakkelijke feiten uit de weg door te vervallen in de klassieke argumenten die logisch klinken, maar die na 5 seconden extra nadenken meer vragen dan antwoorden oproepen…

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197630/polestar-3-suv-met-actieradius-van-meer-dan-600km-gaat-begin-2023-in-productie.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.