Politie haalt websites offline die data verkochten en ddos-as-a-service aanboden – IT Pro – Nieuws

Politie haalt websites offline die data verkochten en ddos-as-a-service aanboden – IT Pro – Nieuws

De Nederlandse politie heeft samen met de Amerikaanse FBI en de Belgische politie twee websites offline gehaald die werden gebruikt om privédata te laten uitlekken en om ddos-aanvallen te faciliteren. Een Belgische verdachte is aangehouden voor het beheren van de sites.

De actie werd uitgevoerd door het cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland. Die ontdekte de twee websites tijdens een eerder gestart onderzoek in 2020. Toen hield de politie een 22-jarige Arnhemmer aan die op de site weleakinfo.com credentials van gehackte accounts verkocht. Tijdens dat onderzoek ontdekte de politie een nieuwe website, weleakinfo.to. Die websites hebben volgens de politie geen verband met elkaar. “Waarschijnlijk wilde de verdachte met een vergelijkbare website en een alternatief internetdomein profiteren van de bekendheid binnen de hacker community van de merknaam Weleakinfo”, schrijft de politie.

Bij de zoektocht naar wie er achter de website zat, haakte naast Nederland ook de Belgische politie aan. Die heeft een verdachte van 20 jaar uit Namen gearresteerd. Bij het onderzoek hielp ook de Amerikaanse FBI mee. De politie zegt nog op zoek te zijn naar verdachten die informatie hebben gekocht van Weleakinfo.

Naast de website met gestolen informatie bleek de verdachte ook een ddos-as-a-service-website te beheren. IPStress.in bood een booter aan waarmee gebruikers tegen betaling een ddos-aanval konden uitvoeren die gebruikmaakte van een botnet. Die dienst deed zich niet voor als legitiem, hoewel dat bij ddos-as-a-serviceaanvallen wel vaak gebeurt. Die diensten presenteren zich als een legitieme manier om de stabiliteit en weerbaarheid van websites en servers te testen. De politie haalde eerder al dergelijke websites offline.

IPstress

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197458/politie-haalt-websites-offline-die-data-verkochten-en-ddos-as-a-service-aanboden.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.