Politie lekt duizend e-mailadressen bij versturen van getuigenoproep

Politie lekt duizend e-mailadressen bij versturen van getuigenoproep

De politie heeft te maken gekregen met een datalek nadat het bij het versturen van een getuigenoproep zo’n duizend e-mailadressen onbedoeld lekte. In een onderzoek naar een zware mishandeling die op eind april dit jaar plaatsvond tijdens een festival in Groningen verstuurde de politie gisteren een e-mail naar een gerichte groep mensen, in de hoop zoveel mogelijk informatie te verzamelen in dit onderzoek.

“Per abuis zijn een deel van deze e-mailadressen zichtbaar voor alle ontvangers. Het gaat om zo’n duizend e-mailadressen”, zo laat de politie weten. De mail is verstuurd naar mensen die het bewuste festival bezochten en daar mogelijk getuige waren van een zware mishandeling. Het versturen van een mail naar de bezoekers van het festival mag niet zomaar en daarom is vooraf toestemming gegeven door het Openbaar Ministerie.

“Het inzichtelijk maken van de e-mailadressen van alle ontvangers had uiteraard nooit mogen gebeuren. Toen de politie hierop werd gealerteerd, is het bericht meteen ingetrokken”, stelt de politie verder. De e-mail was volgens de politie op dat moment al door een grote groep mensen geopend. Daarop is er melding gemaakt van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens en excuses gemaakt aan de personen van wie het e-mailadres is gelekt.

De politie stelt dat er sprake is van een menselijke fout. “We hebben dit middel ingezet om dit onderzoek uitgebreid en zorgvuldig op te pakken en de verantwoordelijke(n) voor de zware mishandeling te achterhalen. Maar dat mag uiteraard nooit ten koste gaan van de privacy van burgers en we betreuren dat dit onbedoeld toch is gebeurd.”

Bron: https://www.security.nl/posting/755893/Politie+lekt+duizend+e-mailadressen+bij+versturen+van+getuigenoproep?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.