PvdD vraagt minister naar blokkeren van TikTok wegens keylogger

PvdD vraagt minister naar blokkeren van TikTok wegens keylogger

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft minister Weerwind voor Rechtsbescherming en staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering gevraagd om TikTok wegens de aanwezigheid van een keylogger te blokkeren. Ook moeten de bewindslieden opheldering geven over het gebruik van TikTok door de Rijksoverheid.

Onlangs meldde onderzoeker en app-ontwikkelaar Felix Krause dat de browser van TikTok, door het injecteren van JavaScript op websites, toetsaanslagen opslaat. Het kan dan ook gaan om wachtwoorden en creditcardgegevens. Volgens Krause is de functie vergelijkbaar met een keylogger. TikTok stelt dat de betreffende code alleen wordt gebruikt voor debugging, troubleshooting en prestatiemonitoring.

Naar aanleiding van het onderzoek besloot PvdD-Kamerlid Van Raan om Kamervragen te stellen. “Klopt het dat de enige garantie dat dit nu niet gebeurd is dat TikTok zelf beweert dat ze deze functie niet gebruiken? Is er een manier om die uitspraak van TikTok te verifiëren?”, wil Van Raan weten, die de bewindslieden tevens vraagt of die bereid zijn om TikTok om opheldering te vragen.

“Deelt u de mening dat deze functie – ook wanneer TikTok hem niet zou gebruiken – absoluut onacceptabel is en TikTok op de kortst mogelijke termijn geblokkeerd moet worden, in ieder geval tot deze functionaliteit geschrapt is?”, vraagt het PvdD-Kamerlid verder. Hij wil ook weten op welke manier de overheid gebruikmaakt van TikTok en of de app door het gebruik van de betreffende functie gevoelige informatie heeft verzameld.

Weerwind en Van Huffelen moeten ook duidelijk maken hoe ze onrechtmatig verzamelde gegevens door TikTok verwijderd krijgen. “Ziet u ook in dat u daar nauwelijks de mogelijkheid toe heeft?”, vraagt Van Raan. “Deelt u daarom de mening dat het toezicht op (grote) techbedrijven en hun digitale producten veel beter moet en veel meer aan de voorkant zou moeten plaatsvinden omdat de geleden schade achteraf vaak niet ongedaan te maken is?” De bewindslieden hebben drie weken om met een reactie te komen.

Bron: https://www.security.nl/posting/767406/PvdD+vraagt+minister+naar+blokkeren+van+TikTok+wegens+keylogger?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.