RDW maakt opvragen kentekenhistorie gratis na oordeel AP – IT Pro – Nieuws

RDW maakt opvragen kentekenhistorie gratis na oordeel AP – IT Pro – Nieuws

Mensen die hun Nederlandse kentekenhistorie tot negen jaar geleden willen opvragen, hoeven hier nu niet meer voor te betalen. De RDW vroeg hier voorheen 4,65 euro voor, maar volgens de Autoriteit Persoonsgegevens was dit in strijd met de AVG.

Het gaat om overzichten van kentekens die tot negen jaar geleden op naam stonden van een persoon. Mensen die dergelijke overzichten wilden hebben, moesten hier 4,65 euro voor betalen. De Consumentenbond vond dat dit in strijd was met de AVG, omdat consumenten volgens die privacywet zonder belemmering alle persoonsgegevens moeten kunnen opvragen die een bedrijf of organisatie van hen heeft.

De RDW vond dat ze voor het gevraagde bedrag extra gegevens leverden en dat de 4,65 euro daarom gerechtvaardigd was. De Consumentenbond stapte daarop naar de Autoriteit Persoonsgegevens om duidelijkheid te krijgen. De privacytoezichthouder stelde de consumentenorganisatie in het gelijk en droeg de RDW op de overzichten gratis beschikbaar te stellen.

Consumenten kunnen, na ingelogd te zijn via DigiD, daarom gratis een online overzicht inzien van alle kentekens die tot negen jaar geleden op hun naam stonden. Dit is bijvoorbeeld nodig voor verzekeringsmaatschappijen, om aan te tonen dat een bepaald voertuig niet meer op naam van de consument staat. De RDW stuurt ook gratis schriftelijke overzichten op. Hiervoor moeten mensen een mail naar de RDW sturen.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197906/rdw-maakt-opvragen-kentekenhistorie-gratis-na-oordeel-ap.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.