Red klaagt Nikon aan vanwege vermeende inbreuk op videocompressiepatenten – Beeld en geluid – Nieuws

Red klaagt Nikon aan vanwege vermeende inbreuk op videocompressiepatenten – Beeld en geluid – Nieuws

Cameramerk Red.com LLC is een rechtszaak gestart tegen Nikon voor het vermeende gebruik van een gepatenteerde videocompressietechnologie. Nikon zou sinds firmware-update 2.0 voor de Z9-camera inbreuk maken op meerdere patenten.

Red verwacht royalties van Nikon voor het gebruik van zeven verschillende patenten, zo blijkt uit de betreffende rechtbankdocumenten. De meeste onderdelen van de zeven patenten die Red noemt beschrijven ‘een videocamera die geconfigureerd kan worden om videodata sterk te comprimeren op een manier zonder visueel nadelen’. Nikon maakt volgens de aanklager doelbewust gebruik van afgeschermde technologieën en zou hebben moeten weten dat dit onder Reds eigendom viel.

Vooralsnog zou alleen de reeds uitgebrachte Nikon Z9 de vermeende gepatenteerde technologieën gebruiken; de fotocamera kan na de firmware-update videobestanden met een resolutie van 8,3K in Nikons eigen N-RAW-formaat opslaan met 60 frames per seconde.

Hoewel Nikon het als een eigen formaat presenteert, is de technologie gebaseerd op intoPIX’s raw-codec TicoRAW. Nikon en intoPIX zijn sinds eind 2021 een samenwerking aangegaan. Het is niet duidelijk waarom Red geen juridische maatregelen neemt tegen dat bedrijf, maar wel tegen concurrent Nikon.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197298/red-klaagt-nikon-aan-vanwege-vermeende-inbreuk-op-videocompressiepatenten.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.