Renault presenteert concept-EV met 40kWh-accu en waterstofcel voor meer bereik – Beeld en geluid – Nieuws

Renault presenteert concept-EV met 40kWh-accu en waterstofcel voor meer bereik – Beeld en geluid – Nieuws

De accu van de Renault Scénic Vision is klein voor een EV

Hoe is er tot dit standpunt gekomen? Wie vindt 40 kWh klein en waarom wordt dat gevonden?

Ik denk dat het een relatief ongezonde manier is om naar auto’s en transport te kijken, en het is een overblijfsel van de manier van denken voor fossielebrandstofauto’s. Voor die voertuigen moet je immers moeite doen om brandstof te verkrijgen – je moet naar een speciaal punt zoeken, er dan naar toe gaan en dan je rit onderbreken om de brandstof aan te schaffen.

Het laden van een elektrische auto’s kost meestal 0 tijd: Je auto laad namelijk op terwijl jij daar niet mee bezig bent, zoals thuis, op bezoek bij familie, op je werk en bij de supermarkt. Je komt bij je bestemming aan, plugt je auto in en doet wat je daar wil doen. Als je weer de auto nodig hebt, is deze altijd vol met brandstof, en kan deze dus direct de afstand afleggen die zijn brandstofcapaciteit mogelijk maakt.

Een 40 kWh accu kan met efficiënte en moderne auto’s in de praktijk prima 250 kmhalen. Ik woon in Zwolle, dus ik kan een cirkel om Zwolle tekenen met een radius van 250 kilometer. Daarmee kan ik gemakkelijk overal komen waar ik de auto voor zou gebruiken. En als ik vanaf werk of familie ergens heen wil, is de auto daar natuurlijk ook gewoon geladen, dus kan ik vanaf daar ook 250 kilometer rijden zonder tijd kwijt te zijn aan laden.

Stel, ik wil op vakantie één of twee keer per jaar. Dan wil ik misschien wel met de auto, omdat ik niet de moeite wil doen om met de trein te gaan, of omdat ik bijvoorbeeld een tent en veel bagage mee wil. Prima, zelf als ik meer dan 250 kilomter ver wil. Dan gebruik ik natuurlijk gewoon de (terecht) dure snellader, elke 2 en een half uur eventjes 30 minuutjes pauze houden, iets wat eigenlijk heel gezond en veilig is. Kan ik prima mee naar Berlijn in een halve dag of naar Zuid-frankrijk in een lange dag.

Klinkt als een hartstikke bruikbare, toffe en praktisch vervoersmiddel in mijn hoofd. Nu, willen we een grotere accu, bijvoorbeeld 80 kWh? Eens even kijken naar de voor en nadelen:

Voordelen:

  • – Twee vakanties per jaar doe ik een paar uur minder over de heen en terugreis. Met andere woorden, ik hoef per jaar zes uurtjes minder mezelf in een wegrestaurant te vermaken met een lekkere koffie en de krant. Prima, maar is dat nou echt een voordeel?

Nadelen:

  • – Er moet dubbel zoveel grondstof gebruikt worden voor de productie van de accu van mijn voertuig – ik eigen mijzelf dus veel meer schaarse resources toe, die wellicht ook nog eens door slavernij en dwangarbeid verkregen kunnen zijn. Hierdoor is er ook minder grondstof voor andere accus die de wereld nodig heeft..
  • – Er wordt misschien wel dubbel zo veel CO2 uitgestoten voor de productie van mijn voertuig. Deze auto is dus misschien pas na 100 000 kilometer beter dan een brandstofauto, in plaats van zeg al na 50 000 km als ik een kleinere accu had.
  • – Ik betaal misschien wel 10 000 tot 20 000 euro meer voor de auto in aanschaf, en de afschrijving neemt daarmee ook toe.
  • – De auto is zwaarder en dus wellicht gevaarlijker als voertuig, slijt de wegen sneller en verbruikt meer energie om zichzelf voort te bewegen. Meer gezondheidskosten, kosten voor onderhoud aan de infrastructuur en de hele auto zal wellicht duurder moeten worden om sterkere en robuustere onderdelen te gebruiken.

Oké, dus om mijzelf zes uurtjes per jaar minder aan een snellader gekoppeld te laten zitten, zou ik misschien wel 20 000 euro extra moeten betalen, meer energie verbruiken, de maatschappij meer kosten, aanzienlijk veel meer klimaatvervuiling opleveren en grondstoffen voor mezelf nemen die anderen ook goed kunnen gebruiken?

Klinkt behoorlijk irrationeel.

40 kWh is een hele goede accucapaciteit voor het gros van de Nederlander. Natuurlijk, jij moet misschien elke dag voor je werk ver rijden, en jij hebt misschien geen laadmogelijkheid thuis, en jij wil misschien een busje die meer goederen of personen kan vervoeren. Prima, zoek daar een oplossing voor, maar onthoud dat voor misschien wel 90% van de Nederlandse huishoudens het eigenlijk volstrekt economisch onverstandig, duur¸ klimaatonvriendelijk en ethisch fout is om accu’s van meer dan 40 kWh in je auto te hebben. Als je je daar bewust van bent, zou het misschien niet zelfs aso zijn om nog een auto met een groot accupakket te nemen?

Er zijn altijd uitzonderingen, maar als we écht wat willen doen aan klimaatverandering met elektrische persoonlijke vervoersmiddelen, dat willen kunnen betalen en net zo veel gemak onder vinden, dan moeten we 40 kWh accu’s zeker niet als “klein” gaan zien.

Dank voor het lezen van mijn essay ;)

[Reactie gewijzigd door Helium-3 op 19 mei 2022 14:16]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196962/renault-presenteert-concept-ev-met-40kwh-accu-en-waterstofcel-voor-meer-bereik.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.