Rijksdienst gaat chips in paspoorten en identiteitskaarten vervangen

Rijksdienst gaat chips in paspoorten en identiteitskaarten vervangen
donderdag 21 juli 2022, 16:39 door Redactie, 1 reacties

Laatst bijgewerkt: Vandaag, 16:57

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) gaat de chips in de paspoorten en identiteitskaarten stapsgewijs vervangen. Aanleiding is dat de huidige chips in de paspoorten en identiteitskaarten verouderd en niet meer leverbaar zijn, zo is vandaag bekendgemaakt. Het is de verwachting dat het paspoort met de nieuwe chip eind juli wordt ingevoerd.

Deze nieuwe chip zal uitsluitend nog het PACE-protocol (Password Authenticated Connection Establishment) ondersteunen om gegevens uit te lezen. Uitlezen door het BAC-protocol (Basic Access Control) wordt dan niet meer ondersteund. De chip op het identiteitsbewijs bevat persoons- en documentgegevens van de houder. Deze informatie is door middel van inspectieapparatuur uit te lezen.

In eerste instantie werd hierbij gebruikgemaakt van het BAC-protocol. Dit protocol maakt gebruik van symmetrische encryptie, wat inhoudt dat dezelfde sleutel wordt gebruikt voor het versleutelen van de data voor het versturen naar de inspectieapparatuur als gebruikt door de lezer voor het ontsleutelen van de data. Om het afluisteren van de verbinding te voorkomen werd het veiligere PACE-protocol ontwikkeld, dat van asymmetrische encryptie gebruikmaakt.

In 2016 werd nog een tijdslijn gepresenteerd om BAC vanaf januari 2018 uit te faseren. Inspectieapparatuur waarvan de software voldoet aan de huidige ICAO-standaard leest de chip altijd als eerste uit via het PACE-protocol. Alleen als het uitlezen niet lukt via het PACE-protocol wordt er teruggevallen op het BAC-protocol om toegang te krijgen tot de gegevens in de chip van het paspoort of identiteitsbewijs. Dit alternatief zal straks verdwijnen.

In de de gemeenten Meerssen, Leiden en Oegstgeest is al getest met het uitgeven van de nieuwe paspoorten en het uitlezen van de chip. De komende maanden zullen en er nog meer tests plaatsvinden waarvoor nog deelnemende gemeenten worden gezocht.

Bron: https://www.security.nl/posting/761890/Rijksdienst+gaat+chips+in+paspoorten+en+identiteitskaarten+vervangen?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.