Rijksoverheid test het versturen van elektronische facturen

Rijksoverheid test het versturen van elektronische facturen

De Rijksoverheid kan al elektronische facturen van ondernemers en leveranciers ontvangen, maar is nu een test gestart om e-facturen ook zelf te kunnen versturen. Het ontvangen en versturen van e-facturen gaat via Peppol, een digitale uitwisselingsinfrastructuur waarmee organisaties vanuit hun eigen boekhoudsoftware elektronische facturen kunnen verzenden en ontvangen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben e-facturen verschillende voordelen. “Een van de belangrijkste voordelen die vaak wordt genoemd is een hogere nauwkeurigheid van verwerking van een e-factuur. Ten opzichte van de handmatige verwerking van facturen wordt de kans op fouten bij de automatische verwerking van een e-factuur verkleind. Het verwerken van e-facturen biedt mogelijkheden voor het inrichten van systeemcontroles en vermindert de fraudegevoeligheid.”

Tijdens de pilot worden praktijksituaties nagebootst en getest. Naast overheidsinstanties wordt hierbij samengewerkt met zakelijke partners van de Rijksoverheid die e-facturen kunnen ontvangen. Met de pilot moet inzicht worden verkregen over onder andere de impact op processen en systemen en de daarbij behorende technische en organisatorische uitdagingen.

Naast het verzenden van e-facturen wordt ook getest met orders en andere elektronische berichten, zo laat Digitale Overheid weten. De resultaten van de pilot moeten uiteindelijk leiden tot een centrale implementatie van e-procurement, waarvan e-factureren een onderdeel is, voor de Rijksoverheid.

Uit vorig jaar verschenen onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken bleek dat de adoptiegraad van e-facturatie binnen de Nederlandse gemeenten zeer divers is. Een aantal gemeenten gebruikt voor 75 tot 80 procent van alle inkomende facturen e-facturatie, maar van een groot aantal gemeenten is de adoptie van e-facturatie blijven steken, aldus de conclusie van het onderzoek.

Bron: https://www.security.nl/posting/751139/Rijksoverheid+test+het+versturen+van+elektronische+facturen?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.